Interview Ane Brun – Songs schrijven en deze live brengen werkt heel therapeutisch

door Wouter Jaques

Mei 2013, precies tien jaar geleden verblijdde ene Ane Brun ons met ‘Spending time with Morgan’, het debuutalbum dat ze op een toen zelf opgericht platenlabel uitbracht. Met haar gevoelige persoonlijkheid, tedere stem en vooral eigenzinnige songs veroverde ze Scandinavië en later de hele wereld. Tijdens het reizen ontmoette de Noorse vele interessante artiesten. Denk maar aan José González, met wie ze het nummer ‘Worship’ opnam of aan Peter Gabriel, wie de zangeres uit Molde vergezelde gedurende een hele tournee. Die uitgebreide en interessante carrière is nu gebundeld op twee schijfjes, getiteld ‘Songs 2003-2013’. Hoog tijd dus om Ane op te bellen.

Indiestyle: Hoe is het om ‘Songs 2003-2013’ te releasen?
Ane: Het voelt zeer goed aan, ook al had ik nooit de drang een compilatiealbum uit te brengen. Maar kijk, nu is het er. Het geeft echt een goed gevoel iets achter te kunnen laten en opnieuw verder te gaan.

Indiestyle: Is het alsof je een bepaalde periode in je carrière afsluit?
Ane: In zekere zin wel, ja. Anderhalf jaar geleden bracht ik ‘It all starts with one’ uit en sindsdien hebben we veel getoerd. In die tijd heb ik vaak kunnen nadenken over mijn toekomst. Nu ben ik klaar om aan een nieuw album te beginnen en ik voel me volledig vrij om de sound te bepalen. Die zit nog niet volledig in mijn hoofd, maar ik kom dichtbij.

Indiestyle: Is het nog steeds mogelijk om na zo’n uitgebreide carrière een nieuw geluid te vinden?
Ane: Absoluut, al denk ik mij voornamelijk te baseren op de laatste plaat. Maar ik verlang er ook naar terug te keren naar de eenvoudige manier van spelen: enkel mijn gitaar en ik. Het is interessant je verbonden te voelen met die twee uiteinden. Ik ben er nog niet helemaal uit. Ieder nieuw album is een mooie kans om als muzikant te evolueren, dat is een natuurlijk proces. De constante zoektocht naar wat je wilt zeggen, op dat bepaalde moment. Het gevoel dat je krijgt wanneer je niets te zeggen hebt, is een erg moeilijk gevoel. Gelukkig overkomt mij dat zelden.

Jammer genoeg vindt niemand mijn muziek interessant als alles prima gaat

Indiestyle: Veranderen de lyrics drastisch met de tijd?
Ane: Zeker en vast. Ze evolueren met mij aangezien ik als persoon toch erg veranderd ben. Dat is nu eenmaal mijn manier van schrijven. Mijn songs zitten vol gedachten die me doen twijfelen over belangrijke levensvragen. Nu denk je waarschijnlijk dat ik depressief rondloop, maar dat is niet het geval (lacht). De muziek die ik schrijf is vaak een resultaat van een moeilijk moment, al wil dat niet zeggen dat mijn leven steeds moeilijk verloopt. Jammer genoeg vindt niemand mijn muziek interessant als alles prima gaat.

Indiestyle: Is het moeilijk om vandaag de dag te zingen over de emoties van je eerste album?
Ane: Inderdaad. Veel van die songs speel ik dan ook niet meer. Vaak beschrijven mijn lyrics een bepaalde periode in mijn leven, ik probeer dan het gevoel weer te geven dat ik heb op dat moment. Liedjes schrijven en deze vervolgens live brengen kan therapeutisch werken. Die kracht is bij het oudere werk verdwenen, al neem ik het wel op in de setlist als het nog goed voelt dit te spelen. Ik zie het nog steeds als mijn nummers.

Indiestyle: Is het daarom dat slechts twee songs van je eerste album en vijf van je nieuwste op de tracklist staan?
Ane: Die keuze voelde het best aan. Tien jaar is een lange tijd geleden. Bovendien is het niet goed om te veel liedjes aan een ‘best of’ toe te voegen, dat zou de plaat doen exploderen. Mijn laatste muziek is gewoonweg het meest actueel, dan is het ook beter je daar extra op te focussen.

Indiestyle: Heb je zelf de setlist samengesteld?
Ane: Mijn businesspartner en ik. We zaten samen aan tafel met alle albums voor ons en begonnen te kiezen. Het was echt heel leuk om te doen. Zo was het voor het eerst in lange tijd dat ik naar mijn oude werk luisterde. Het voelt fijn aan te horen dat die songs nog steeds goed klinken.

Indiestyle: Ligt het doelpubliek bij de vaste of potentiële fans?
Ane: Beide, veronderstel ik. Zeker diegene die uitsluitend mijn laatste cd heeft, kan ontdekken dat ik veel meer te bieden heb. Voor de fans van het begin zijn er uiteraard de extra’s die nooit eerder werden uitgegeven.

Indiestyle: Over de extra’s gesproken: is het de eerste keer dat je een song in het Spaans en het Noors uitbrengt?
Ane: Op mijn laatste album kon je reeds een bonustrack in die twee talen terugvinden. Dat was de eerste keer dat ik een nummer opnam in mijn moedertaal en ik heb het bovendien zelf geschreven. Het Spaanse lied is een cover en daarnaast het eerste dat ik ooit in die taal heb bewerkt, dat moet in ‘98 geweest zijn. Het is best interessant in verschillende talen te zingen, want je bent verplicht andere stemtechnieken te gebruiken. Zo komt een nieuwe sound tot stand, wat het natuurlijk boeiend maakt.

Indiestyle: Wat is het favoriete moment uit je carrière?
Ane: Oh, eentje maar? Dat is moeilijk. Ik ga het wat veralgemenen: ik voelde me het gelukkigst tijdens de opnames van mijn laatste studioalbum. Alles waarvoor ik gedurende mijn carrière heb gewerkt, kwam op dat moment tezamen: mijzelf, mijn belevenissen, mijn zelfvertrouwen en noem maar op. Ik voelde me zo vrij, gelukkig en emotioneel tegelijkertijd. Het was zo een sterke gewaarwording. Uiteraard heb ik ook veel fantastische ervaringen opgedaan tijdens de optredens, maar dat moment in de studio was onbeschrijfelijk.

Indiestyle: Als je een nieuwe loopbaan buiten de muziek zou moeten kiezen, waarvoor zou je dan gaan?
Ane: Best wel een grappige vraag, want nu ik tien jaar bezig ben, heb ik daar al veel over nagedacht. Ik zou een goede organisator kunnen zijn, zoals een producer of een projectmanager. Maar gezien mijn artistieke kant zou ik toch steeds voor het creatieve kiezen. De laatste jaren ben ik erg geëngageerd in het milieu. Hoewel ik graag nog actiever zou willen zijn in die belangrijke materie, zijn dat plannen die ik binnenkort verder hoop uit te werken.

Indiestyle: Enkele dagen voor jouw optreden in Brussel speelt Peter Gabriel ook in die stad. Toeval?
Ane: Ja, dat is volledig toeval. Ik heb meer dan 50 keer opgetreden met Peter. Nu toert hij door Europa met de show die hij vorig jaar in Noord-Amerika deed, ook met dezelfde bezetting. Maar ik kan er helaas niet bij zijn aangezien mijn tour al voor die van Peter was gepland. Je zal ons dus jammer genoeg niet samen op het podium zien verschijnen in Brussel. Ik ben hem zeer dankbaar dat ik mee mocht op tour, het was een fantastische samenwerking, maar ik moet gewoon ook mijn eigen ding blijven doen.

Indiestyle: Als ik Spotify mag geloven is je populairste song ‘Big in Japan’, een cover.
Ane: Het publiek luistert gewoonweg graag naar covers. ‘Big in Japan’ komt bovendien goed overeen met mijn manier van spelen. Ik hou er enorm van. Ook al is het niet mijn lied, je kunt er mijn oprechtste gevoelens in terugvinden. Als indie-artiest kan je gemakkelijk nieuwe gegadigden bereiken door een eigen versie van een bekend nummer te brengen. Wie weet hoeveel luisteraars vervolgens mijn verdere repertoire willen beluisteren. Ik vind het dus niet erg dat mijn covers het populairst zijn, ik ben heel gelukkig dat mensen mij weten te vinden.

Ane Brun live zien kan binnenkort op volgende datums en plaatsen:
12.10 Paradiso, Amsterdam – info & tickets
13.10 Koninklijk Circus (via Botanique), Brussel – info & tickets
16.10 Rockhal, Luxemburg – info & tickets
18.10 Paard Van Troje, Den Haag – info & tickets

Website Ane Brun

Het album ‘Songs 2003-2013’ wordt verdeeld door V2.