Interview Blood Red Shoes – Voor wie de vorige plaat experimenteel vond, klinkt de nieuwe als een jazz album

door Indiestyle

Het zijn drukke tijden voor Blood Red Shoes. Deze zomer speelde de indie rock band uit Brighton een twintigtal shows en binnenkort trekken ze de studio weer in om hun derde plaat op te nemen. Voor ze aan hun laatste optreden van deze zomer beginnen in de concerttent van het Leffingeleuren Festival praten we nog even over het nieuwe album en ervaringen van vroeger en nu. In een sobere schoolhal backstage wachten we terwijl tourmanager Tom Barnes de band is gaan halen. Tien minuten later komt hij terug met de als opgewekte schoolkinderen gibberende drummer/zanger Steven Ansell en gitariste/zangeres Laura-Mary Carter .

Indiestyle: Het is de tweede keer dat jullie naar Leffingeleuren komen. Zijn jullie goed ontvangen?
Steven Ansell: Ja, we zijn hier twee jaar geleden geweest. We hebben het hier wel naar onze zin. Vooral de wafels vinden we geweldig. De laatste keer dat we kwamen, was Dinosaur Jr. hier ook, wat we heel aangenaam vonden aangezien we wel fans zijn en hebben kunnen genieten van hun show.
Laura-Mary Carter: We hebben hier ook kennisgemaakt met kriek. Sindsdien durven we dat wel eens vaker te bestellen op café.

Telkens we terugkomen naar een zelfde festival staan we hoger op de affiche, wat fantastisch is.

Indiestyle: Hoe voelt het om terug te komen naar Leffingeleuren als (co-)headliner? Gebeurt het tegenwoordig vaker dat jullie headlinen op buitenlandse festivals?
Steven Ansell: Ja, het is geweldig. We hebben een ongelooflijk jaar achter de rug. Sinds de release van het tweede album ‘Fire Like This’ zijn we in een stroomversnelling terechtgekomen. Telkens we terugkomen naar een zelfde festival staan we hoger op de affiche, wat fantastisch is.

Indiestyle: Jullie hebben meerdere malen op Pukkelpop gestaan. Waar waren jullie toen jullie het nieuws over het drama vernamen en wat ging er door jullie hoofd op dat moment?
Laura-Mary Carter: We zaten in Duitsland na die dag net door België te hebben gereden. We zagen de regen vanuit de auto. Toen kregen we verschillende berichtjes van vrienden over het tragische nieuws. Later zagen we het ook op het journaal, Facebook en Twitter. Het was echt verschrikkelijk. We hebben er vorig jaar nog opgetreden. Voor ons en voor vele internationale bands is Pukkelpop een van de favoriete festivals.

Indiestyle: Laten we hopen dat het festival blijft bestaan en we jullie er volgend jaar misschien kunnen terugzien.
Laura-Mary Carter: Ik denk dat het heel droevig zou zijn voor de families die hun kinderen verloren als er optredens zouden zijn op diezelfde plaats. Het is trouwens heel spookachtig dat dit moest gebeuren nadat er vorig jaar al twee personen overleden.

Indiestyle: Ik las in een van de recensies van ‘Fire Like This’ dat het album wat experimenteler is dan het vorige. Zijn jullie het daarmee eens?
Steven Ansell: Als iemand denkt dat dit al experimenteel was, dan zal het volgende klinken als een jazz-album.
Laura-Mary Carter: Experimenteel zou ik het niet durven noemen. We hebben zeker onze sound gevonden met dit album. Met de eerste twee cd’s hebben we de basis voor onze muziek gelegd. Het volgende zal enigszins experimenteler zijn.

Indiestyle: Dus jullie hebben al nieuw materiaal geschreven. Is er al geweten wanneer de nieuwe plaat zal uitkomen?
Steven Ansell: Binnen een maand trekken we terug naar de studio om te beginnen opnemen. Het zal gevarieerder, experimenteler en harmonieuzer klinken. De muziek zal ook meer lagen bevatten. Het album zal dan begin volgend jaar te koop zijn.

Indiestyle: Wat verkiezen jullie: festivals of concertzalen?
Steven Ansell: Dat is zo’n klassieke vraag. We verkiezen concertzalen. Eigenlijk verkiezen we om ‘s nachts in een concerttent te spelen. Dat is wat we nodig hebben.

Concertzalen passen beter bij onze sound.

Indiestyle: De omstandigheden van vandaag zijn dus perfect voor Blood Red Shoes?
Laura-Mary Carter: Ja, dit is een perfecte omstandigheid. Concertzalen passen beter bij onze sound. Beiden zijn leuk maar we verkiezen om ergens binnen op te treden. Het gevoel kan in beide gevallen wel gelijkaardig zijn.

Indiestyle: Een van jullie liedjes is opgenomen in de soundtrack van de film ‘Scott Pilgrim vs. The World’. Wat vonden jullie van de film?
Laura-Mary: We zijn naar de première geweest. Heel mooie film. Prachtige film.
Steven Ansell: Het was fantastisch omdat we geen platenlabel hebben in Amerika, maar we staan wel op de soundtrack. Recent is die in de top 20 beland, wat ons veel fans en aandacht uit The States opleverde.

Indiestyle: Jullie kunnen beiden met meerdere instrumenten overweg. Zullen de fans jullie andere instrumenten horen bespelen op het nieuwe album?
Steven Ansell: Ja ongelooflijk veel. Gitaar, harp, viool, … (lacht). Nee, we gaan ons eigen ding blijven doen. Ik speel drums en tamboerijn op de nieuwe plaat.
Laura-Mary Carter: Ik wil viool leren. Ik zeg het al een hele tijd, nu ga ik het gewoon doen.

Indiestyle: Jullie zijn van Brighton. Wat zijn jullie favoriete bands en artiesten van Brighton? Fatboy Slim fans misschien?
Laura-Mary Carter: Nee, zeker niet Fatboy Slim. Ik weet het eigenlijk niet (denkt na)
Steven Ansell: Nick Cave woont in Brighton, telt dat? (lacht)
Laura-Mary Carter: Het zijn meestal vrienden van ons, niet echt grote bekende groepen.
Steven Ansell: Ik hou van Huggy Bear, een band uit de 90’s. It’s like an English bikini kill.
Laura-Mary Carter: Ik hou wel van Bat For Lashes.
Steven Ansell: Charlotte Field. En Drum Eyes. Vermeld die zeker.

Lostprophets speelden na ons en het publiek reageerde nog slechter op hen. Natuurlijk ook omdat ze barslecht zijn.

Indiestyle: Jullie hebben ooit het voorprogramma van Rage Against The Machine verzorgd in Parijs. Hoe was die ervaring?
Laura-Mary Carter: Het was beangstigend omdat de zaal vol RATM-fans zat. Na de show kreeg ik boze e-mails omdat sommige mensen vonden dat meisjes niet op zo’n manier gitaar hoorden te spelen.
Steven Ansell: Lostprophets speelden na ons en het publiek reageerde nog slechter op hen. Natuurlijk ook omdat ze barslecht zijn.
Laura-Mary Carter: Openen voor RATM was niettemin heel cool. De concertzaal had een reusachtige ingang.

(Aangezien Blood Red Shoes een beetje achter zit op het schema, draagt de tourmanager ons op om het interview te beperken tot een laatste vraag)

Indiestyle: Gaan jullie vandaag nog andere bands checken op het festival?
Steven Ansell: We hebben niet veel tijd. Ik hou wel van G. Love, misschien dat ik daar nog wel een kijkje kom nemen.

Indiestyle: Alright. Een fantastisch optreden toegewenst en tot vanavond!

Blood Red Shoes live zien kan in 2011 enkel nog op het Vodafone Mexefest in Lissabon (2-3 december, info & tickets), met op de affiche verder onder meer When Saints Go Machine, Beat Connection, James Blake, Junior Boys en S.C.U.M.

Blood Red Shoes website

Album verdeeld door V2

Leffingeleuren Festival