Interview Dry The River – Wij heten zo omdat iemand zich al Iron Maiden noemde

door Indiestyle

In 2011 kun je Dry The River zien tijdens Les Nuits Botanique, London Calling en Indiestad, maar ook op Pukkelpop en Glastonbury. Met andere woorden: we hebben te maken met een groep die het weleens zou kunnen maken in de nabije toekomst. Voor Indiestyle is dit in ieder geval reden genoeg voor een babbel met deze hippies die van metal en Beyonce houden.

Indiestyle: Laten we beginnen bij het begin: waarom noemen jullie je Dry The River?
Wij heten Dry The River omdat iemand reeds besloten had om als Iron Maiden door het leven te gaan.

Indiestyle: Toen ik jullie liedjes hoorde, merkte ik meteen dat jullie in de schoonheid van de eenvoud geloven. De muziek van Dry The River is niet echt moeilijk, het komt gewoon uit het hart.
Ik geloof inderdaad in de simpelheid van de dingen. Je kan veel schoonheid ontdekken in de eenvoud, ook al kunnen we behoorlijk gecompliceerd uit de hoek komen als we dat willen. Het truukje bestaat erin iets eenvoudig te laten klinken, zodat het niet lijkt dat je moeilijk doet om moeilijk te doen.

Indiestyle: Sommige mensen zullen jullie wel als een folkgroep beschouwen. Hoe reageren jullie erop als iemand zegt dat jullie hippies zijn?
Haha! Dat gebeurde eigenlijk vrij vaak toen Scott zo’n lange baard had. Ik kan je wel verzekeren dat Scott helemaal niet het soort mens is die je als hippie zou bestempelen. Ik moet er wel aan toevoegen dat ik heel dat gedoe rond vrede wel weet te appreciëren.

Indiestyle: Wat ik merk is dat groepen teruggaan naar vroegere jaren. Of het nu de 70’s zijn of de 80’s, het blijft het verleden. Is daar een reden voor denk je?
Ik denk dat het een normale zaak is dat bands gelijkenissen hebben of beïnvloed zijn door de muziek uit het verleden. Ik vind niet dat wij een 70’s geluid hebben, wat niet wegneemt dat we echt wel een boontje hebben voor de muziek uit de jaren 70 en 60. Trouwens, je zou echt wel onnozel moeten zijn om die muziek te negeren.

Indiestyle: Sommigen beweren dat het vroeger beter was. Hebben zij gelijk of is dat de mening van wat oude ventjes?
Dat is echt een hilarische vraag. Maar ik denk dat die oude mannetjes weleens gelijk zouden kunnen hebben. Ik moet zeggen dat de huidige tijd mij behoorlijk bang maakt. Aan de andere kant zie je mij ook bezig met mijn macbooks.

Indiestyle: Jullie zijn zo’n typische band die door eigen promotie groot geworden is op het net, dus ik neem aan dat je gelooft in de kracht van het wereldwijde web.
Het internet is inderdaad een fantastische mogelijkheid om je muziek aan mensen door te geven. Dat betekent nu ook niet dat we geen honderden shows gespeeld hebben voor halflege zalen, hoor. Ik bedoel, ook al is er het net, je moet er een heleboel werk insteken om de mensen zover te krijgen dat ze luisteren.

Je moet alle complimenten in ontvangst nemen die je maar kan krijgen

Indiestyle: Jullie worden wel vaker aangehaald als één van de groepjes die de toekomst zouden kunnen zijn. Zoiets weegt toch zwaar op de schouders?
Neen hoor, je moet alle complimenten in ontvangst nemen die je maar kan krijgen.

Indiestyle: Jullie staan binnenkort op Glastonbury. Een teken dat het sterrendom niet ver af is?
Laten we het hopen. Dit is echt wel een droom die werkelijkheid wordt, want ik ga al naar Glastonbury sinds ik een tiener ben. Ik kan echt niet wachten tot het zo ver is en ik hoop dat ik Beyonce kan ontmoeten.

Indiestyle: In België en Nederland staan jullie op Les Nuits Botanique in Brussel en op London Calling en Indiestad in Amsterdam. Wat mogen we verwachten?
Je kan je verwachten aan mannen in een kostuum, pyrotechniek en een lekker ouderwetse blokfluit. Serieus: we gaan zo luid en zo opwindend mogelijk spelen, we kunnen niet wachten om jullie te begroeten.

Indiestyle: Wat is je favoriete plaat aller tijden en waarom?
Dat verandert elke dag, en dat geldt voor ieder lid van de groep. Op dit moment luister ik veel naar ‘In the Line of Fire’ van Primitai, een metalgroep. Het klinkt krachtig in de echte betekenis van het woord, je moet het echt eens uitchecken.

Indiestyle: Mijn favoriete vraag is deze: met wie zou je het niet erg vinden om 8 uur in een lift te zitten en wat zou je doen?
Ik heb net de film ‘Your Highness’ gezien en ik denk niet dat het erg zou zijn om met Natalie Portman in zo’n lift vast te zitten. Ik denk echt dat wij over veel zouden kunnen praten en iets zegt mij dat het wel zou klikken tussen ons.

Indiestyle: Om af te ronden: de boodschap voor de lezer zou kunnen zijn…
Wij hebben vernomen dat er in België heel wat mensen op de radio de presentatoren verzoeken om onze nummers te draaien, dus ik zou wil zeggen aan die mooie mensen: dank je voor de steun.

Dry The River live zien kan in 2011 in Brussel (Les Nuits Botanique, 15.05), Amsterdam (London Calling, 21.05 + Indievloot, 22.05) en Hasselt (Pukkelpop, 18.08)

Dry The River website

Single ‘New Ceremony’ uit via Dying Giraffe Recordings, het debuutalbum verschijnt in 2012 via Sony Music