Interview Joris Vaes (Tangram Records): de persoonlijke band is het belangrijkst

door Thomas Konings

Vrijdag gaat Absolutely Free Festival van start en staat naast shows van onder meer Benjamin Damage en Monika Kruse ook een Tangram Records-labelnight op het programma. Met een kersverse ep van Moodprint op zak trekken Joris Vaes en de zijnen naar Limburg. Wij polsten daarom bij de labelbaas eens naar de werking achter zijn platenfabriekje en stelden vragen over hun evenementen.

Indiestyle: Hoe kies je artiesten?

Joris Vaes: Het gaat vaak organisch. Het is niet zo dat ik een hele grote lijst heb waar ik dan eentje uit moet selecteren. Het gaat iets trager. Artiesten worden mij vaak aangebracht door muzikanten die al op het label zitten. Soms zijn er ook mensen waar ik een mailtje naar stuur, dan gaan er meestal nog wel enkele maanden over alvorens ze tekenen. De interesse moet natuurlijk ook van twee kanten komen.

Indiestyle: Terwijl elektronische muziek vooral via internet verspreid wordt, gebeurt dat proces dus nog vaak in real life?

Joris Vaes: Ja, misschien verschillen wij daarin van andere, jonge of internet-based labels, als dat al iets is. Wij proberen altijd met iedereen een persoonlijke band op te bouwen en dat is tot nu toe altijd gelukt. Noodgedwongen zullen we daarbij dan misschien vaker moeten samenwerken met artiesten die wat dichter bij ons in de buurt verblijven, maar het is gewoon heel belangrijk dat er een persoonlijke band is naast het uitbrengen van muziek.

Indiestyle: Dus het is niet per se een vereiste dat de artiesten uit België komen, maar vanwege jullie aanpak is dat wel het geval?

Joris Vaes: Inderdaad, voor ons mogen de muzikanten even goed uit bijvoorbeeld Amerika of Ierland komen, maar ik denk dat wij dat persoonlijke element gaan zoeken en we daardoor geografisch beperkter zijn dan andere labels. We gaan nu in september voor het eerst materiaal van een Nederlandse band uitbrengen. Dat blijkt nog te doen: het is twee uur rijden voor we daar zijn en dat valt nog mee.

tangram records

Indiestyle: Een goeie band is dan ook belangrijk naast goeie muziek?

Joris Vaes: Het kan cheesy klinken, maar die band is voor ons nog altijd het belangrijkste. Ik kan me moeilijk inbeelden dat wij een plaat zouden releasen van mensen waar er geen persoonlijke klik mee is. We vormen een soort van familie.

Indiestyle: Nu ga je een stage cureren op Absolutely Free Festival. Is dat iets dat Tangram vaker doet?

Joris Vaes: We zijn al in het begin van ons bestaan begonnen met het programmeren van avonden her en der. We doen het regelmatig, bijvoorbeeld in Leuven, maar het is nu de eerste zomer waarin we ook een aantal podia kunnen cureren. We hebben er eentje gehad op de Gentse Feesten, we gaven een Block Party in Leuven, waren op de Zomerfabriek en hebben iets gedaan in de Brusselse Bonnefooi.

Indiestyle: Is dat iet waar je bewust naar op zoek gaat?

Joris Vaes: Het komt langs twee kanten. Soms moet ik er een aantal maanden voor gaan lobbyen en soms valt er iets uit de lucht dat we niet zien aankomen, zoals bij AFF het geval was.

Indiestyle: Hoe belangrijk is het voor jullie om zo’n evenementen te doen?

Joris Vaes: Voor ons is dat erg belangrijk, omdat we allemaal heel graag dj’en en omdat het voor ons een manier is om onze muziek aan een breder publiek voor te stellen. We hebben een aantal hardere en een aantal rustigere acts op ons label. Als we dan zo’n hele avond mogen programmeren dan kunnen we de hele sfeer van bij de warm-up tot op het hoogtepunt bepalen, om de mensen daarna weer rustig naar huis te kunnen sturen. We vinden het dan ook heel belangrijk dat dat goed zit qua visuals, foto’s en decoratie, zodat het toch ook net iets anders wordt dan een gewone club night.

Indiestyle: Is het doel van Tangram enkel artiesten promoten of is het ook een doel om het label op zich uit te bouwen?

Joris Vaes: Het één gaat hand in hand met het ander. Eerst en vooral zijn die labelavonden in het leven geroepen om artiesten te kunnen promoten. Waar we soms een individuele artiest ergens niet weggezet kunnen krijgen, lukt dat wel als we daar als label een extra push aan geven. Daarnaast gebeurt het dat we in het vaarwater van een zekere artiest nog enkele labelgenoten ergens kunnen boeken.

20150314_0006

Indiestyle: Promoot je het label in het buitenland?

Joris Vaes: We werken vrij hard aan het uitbouwen van onze promolijst. We zijn voortdurend op zoek naar dj’s in het buitenland die geïnteresseerd zouden kunnen zijn in onze releases en die willen we dan op zo’n comfortabel mogelijke manier muziek opsturen, opdat ze daar eens naar zouden luisteren en feedback geven, en ook de volgende mail zouden opendoen. Op het einde van 2015 bestaan we drie jaar en dan zouden we ook graag labelnights in het buitenland organiseren. Het is allemaal nog onder constructie, er moet nog veel bevestigingen vallen, maar ’t is toch de ambitie.

Indiestyle: Met hoeveel mensen werken jullie aan het label?

Joris Vaes: Van dag tot dag werken we intussen met twee: ikzelf en Marnix (Gybels, nvdr.) die aan de administratie en promotie werkt en de merchandise opvolgt. Daarbuiten werken wij heel nauw samen met de mannen van Up High Collective. Alle ideeën en plannen gaan wel een paar keer over en weer voor we ze naar buiten brengen. Verder zijn er nog een heel aantal mensen die heel nauw bij het label betrokken zijn en waar we beroep op kunnen doen.

Indiestyle: Helpen de artiesten elkaar?

Joris Vaes: Zeker, Up High Collective heeft een eigen studio hier in Leuven en daar komen onze artiesten vaak langs om raad te vragen, hun releases op Tangram af te werken of voor hun eigen projecten te musiceren. We proberen te helpen waar we kunnen.

Indiestyle: Is het de bedoeling om strikt een label te blijven of zouden jullie artiesten bijvoorbeeld ook blijven coachen als ze naar een grotere collega gaan?

Joris Vaes: Ja, dat is eigenlijk de bedoeling. Ik zou graag hebben dat alle artiesten op verschillende labels muziek uitbrengen en dat wij een soort van veilige thuis blijven, en inderdaad blijven coachen en ondersteunen. We zijn sowieso beperkt in middelen en bereik, en waarom zouden we die niet vergroten met betrouwbare partners? We zijn ook constant op zoek naar goede partners voor artiesten. We wachten niet alleen tot ze benaderd worden door een ander label, maar stappen er zelf op af.

Nemen jullie dan ook concreet een soort managerfunctie op?

Joris Vaes: Dat doen we ook voor een heel aantal van onze artiesten. Dat gaat dan van administratieve zaken tot promotionele, hele praktische of privézaken.

Indiestyle: Hoeveel tijd steek je in Tangram?

Joris Vaes: Ik werk drie vijfde. Sowieso ben ik dus minstens twee dagen in de week full-time met Tangram bezig. Dan spendeer ik er in het weekend nog één of anderhalve dag aan, en die maandag, dinsdag en woensdag zit ik vaak ook nog tot ’s nachts aan mijn mailbox of in een concertzaal of studio.

Tot vrijdag!