Interview The Rapture – Vroeger wilden we met grote bands toeren, nu willen we die grote band zijn

door Indiestyle

Momenteel is The Rapture bezig aan een succesvolle Europese tournee bestaande uit maar liefst 17 concerten op 26 dagen. Velen daarvan zijn trouwens uitverkocht. We spreken met hen op de avond van hun concert in de Brusselse Botanique. Het is zes uur ‘s avonds als we aankomen bij deze gezellige concerttempel. De groep is net klaar met soundchecken en gaat bijna dineren. Eerst praten we nog even met hen over songschrijven, toeren met Daft Punk en wat je moet doen om een goede roadie te worden. Een beetje oververmoeid komen zanger Luke Jenner, drummer Vito Roccoforte en saxofonist Gabriel Andruzzi de kamer binnengestrompeld. Hoewel de tour duidelijk zijn tol had geëist, had Jenner ons heel wat te vertellen.

Foto’s door Bart Vander Sanden

The Rapture

Indiestyle: Vorige week zagen we jullie in Milaan. Wat vonden jullie zelf van de show?
Luke Jenner: Dat was een van de beste van deze tournee. Geweldig publiek!

Indiestyle: Gabriel en Vito, jullie hebben Italiaanse achternamen. Hebben jullie er ook familie wonen die misschien zelfs naar het optreden is komen kijken?
Vito Roccoforte: Ja, ik en Gabe zijn half Italiaans maar we spreken de taal niet. We hebben wel Italiaanse familie maar die woont in de States.

Indiestyle: Ik was in Milaan een beetje verrast door de setlist. Er stond toch het een en het ander niet op. ‘I Need Your Love’ en ‘Out of The Races & Onto The Tracks’ bijvoorbeeld. Varieert de setlist veel doorheen de tour?
Luke Jenner: Ja weet je, we kunnen niet alles spelen. ‘I Need Your Love’ is een goede song. We proberen er wel genoeg variatie in te brengen. Je moet tot een evenwicht komen. Ik ging vroeger naar een show van Mudhoney kijken en wilde echt een bepaald nummer horen van hen. Nu begrijp ik waarom ze dat niet gedaan hebben. Er moet variatie zijn, anders wordt het saai.

We wilden eigenlijk die kale van Cassius maar Philippe was goedkoper. (lacht)

Indiestyle: Op het nieuwe album hebben jullie samengewerkt met Philippe Zdar van Cassius. Hoe was dat? Zijn jullie zelf Cassius fans?
Luke Jenner: Jazeker. We zijn vooral grote fans van Philippe, een heel aangename persoon.
Vito Roccoforte: We wilden eigenlijk die kale van Cassius maar Philippe was goedkoper. (lacht)

Indiestyle: Hoe verliep het songschrijven voor de nieuwe plaat? Verschilde het proces in vergelijking met de vorige albums?
Luke Jenner: Ditmaal verliep het meer gevarieerd qua methode. Er waren minder discussies in tegenstelling tot vroeger.
Gabriel Andruzzi: Het was minder ruzieachtig en twistziek.
Luke Jenner: Precies. Ik componeer meestal de melodie en de lyrics. De rest doen we nu samen. Al jammend tot een song komen is nog steeds heel belangrijk, maar vereist veel tijd. We proberen een evenwicht tussen de twee te zoeken.

Indiestyle: Op de eerste echte doorbraakplaat ‘Echoes’ beeldde ik me altijd in dat jullie opgesloten zaten in een donkere kelder in New York en lange jamsessies hielden tot jullie op iets goeds kwamen. Is het toen zo verlopen?
Gabriel Andruzzi: Dat is voor een stuk waar. Stel het je zo maar voor (lacht).
Luke Jenner: Vroeger deden we dat inderdaad meer. Sinds we aan ‘Pieces of The People We Love’ zijn begonnen, componeren we grotere muziek. We gingen spelen in grotere zalen dus wilden we de muziek eraan aanpassen. Sinds het vertrek van Maddy verloopt het songschrijven weer vlotter. De laatste plaat is terug in de vibe van de eerste omdat Maddy niet meer zoveel ruimte innam.

We zijn eigenlijk een cult-band. We zijn altijd underground gebleven met het gevolg dat onze fans wel allemaal grote fans zijn

Indiestyle: Jullie toeren veel door Europa. Zijn jullie even populair in de States als hier?
Vito Roccoforte: Het is gelijkaardig. Het verschilt van stad tot stad.
Luke Jenner: In Europa en de Verenigde Staten zijn we ongeveer even populair, de zalen die we doen zijn vergelijkbaar. We hebben nooit echt een big break gehad. In Australië daarentegen zijn we heel populair. Australië is de uitzondering. We zijn eigenlijk een cult-band. We zijn altijd underground gebleven met het gevolg dat onze fans wel allemaal grote fans zijn. Het zijn geen mensen die eens een liedje op de radio hebben gehoord en dachten Ik zal die plaat eens gaan kopen. Het zijn trouwe, grote fans.

Indiestyle: Gaan jullie deze zomer Europese festivals bezoeken? Misschien terug op Rock Werchter of Dour?
Vito Roccoforte: Ja dat gaan we zeker doen, maar ze zijn nog niet bevestigd. Luke is onlangs nog in de problemen gekomen door een datum te verklappen.
Luke Jenner: Ja ik heb er al eentje verklapt in Australië zonder de toestemming van de organisatie. Ze zijn heel kwaad geworden.

Indiestyle: Jullie zijn in 2007 met Daft Punk gaan toeren. Hoe was die ervaring en hoe voelt het om bij de enige mensen te zijn die hun gezicht al hebben gezien?
Vito Roccoforte: Ja dat was heel cool. Met hen hadden we altijd al willen toeren.
Luke Jenner: Ik heb altijd al met Beastie Boys willen toeren. Die zijn fantastisch. Toen we jong waren, wilden we altijd met grote bands toeren. Nu willen we die band zijn. We zijn al bezig sinds ’98. We hebben al verschillende leden gehad. Alleen Ik en Vito zijn erbij van in het begin. Songs van de eerste EP’s als ‘Out of The Races & Onto The Tracks’ spelen we niet meer omdat het zonder Maddy niet meer hetzelfde is. Nu zijn we een andere band. Ik zag The Cure onlangs optreden en op het einde speelden ze ‘Boys Don’t Cry’. Maar de nieuwe drummer zat er vaak helemaal naast. De manier waarop ze het speelden, voelde vreemd aan. Dat is ook bij ons zo als we die oude liedjes spelen. We zouden heel veel moeten repeteren om het goed te krijgen.

Indiestyle: Zijn jullie momenteel aan nieuw werk bezig tijdens het toeren?
Luke Jenner: Totaal niet (lacht). Nee ik schrijf nooit echt tijdens een tour. Het beste advies dat ik ooit heb gekregen van een ervaren muzikant was: “Ga na de show naar het hotel en ga slapen.” Dat doe ik ook meestal. Onze tours zijn heel intensief. Je moet rusten, anders haal je het niet. Tijdens tours heb ik wel geregeld ingevingen en gebeurtenissen waar ik over schrijf maar ik doe het pas wanneer we terug thuis en in de studio zijn. Ik denk er vaak een tweetal weken over na voor ik effectief begin te schrijven.

Indiestyle: Dus je bouwt al je inspiratie eigenlijk op om ze er dan in een keer uit te laten.
Luke Jenner: Exact.

Indiestyle: Wat staat er deze dagen op jullie iPod? Nieuwe verslavingen?
Vito Roccoforte: De soundtrack van die nieuwe film ‘Drive’. Het is dark synthy muziek, heel goed spul.
Luke Jenner: Ik ben de laatste tijd veel naar Elvis Presleys gospelsongs aan het luisteren.

Indiestyle: Nog een laatste vraag: Wat moet een ambitieuze jonge muzikant doen om een Rapture-roadie te worden tijdens de volgende Europese tour?
Luke Jenner: (lacht) Je moet crew-ervaring hebben en drums kunnen stemmen. Het is heel moeilijk om een goede drum-tech te vinden. Je zou ook wel een gitaar moeten kunnen stemmen.
Vito Roccoforte: En een goede muziekcollectie hebben. Eigenlijk moet je leren drummen, dan gitaar leren spelen en wat piano is ook wel handig (lacht).

Indiestyle: Onlangs las ik in een interview van Ed Sheeran dat je om het als muzikant te maken vanonder moet beginnen. Op zijn 16e was hij roadie voor een klein Brits groepje. Het is een goede manier om veel bij te leren, niet?
Luke Jenner: Wie is Ed Sheeran?
Vito Roccoforte: Die jonge knul uit Engeland.
Luke Jenner: Ah ja. Je leert inderdaad een hoop bij als roadie. Lemmy was vroeger nog roadie voor Jimi Hendrix. Voor muzikanten die als roadie beginnen, moet je om verder te geraken een goede muziekcollectie hebben. Naar verschillende genres luisteren, anders blijf je eeuwig roadie.

Indiestyle: Alright. Bedankt voor het gesprek en veel succes vanavond.

Het verslag van het concert van The Rapture later die avond in Botanique lees je hier

The Rapture website

Album verdeeld door V2