More Music mikt op impact: “We kiezen artiesten die meer doen dan enkel muziek maken”

door Jasper De Spiegeleer

More Music! – tot voor 2013 nog Music In Mind – is een samenwerking tussen Concertgebouw Brugge en Cactus Muziekcentrum. De twee belangrijke muziekhuizen in de West-Vlaamse hoofdstad brengen er artiesten samen met een extra performance-element. Jan De Moor (Het Concertgebouw) en Felix Van De Loock (Cactus) maken samen een zorgvuldige selectie. “We willen artiesten presenteren die meer doen dan gewoon muziek maken.”

Op het eerste gezicht lijkt  de samenwerking tussen alternatieve muziekclub Cactus en het klassieke Concertgebouw een onwaarschijnlijke samenwerking. “We wilden iets doen om elkaars wereld te leren kennen. More Music! plukt wat uit beide kanten en gaat op zoek naar een hybride vorm. Veel muziek zit tussen de twee scenes in”, zegt Felix. “Carl Craig is daar een perfect voorbeeld van. Veel mensen kennen hem van zijn typische Detroit techno, maar hier speelt hij onder de naam Carl Craig Synthesizer Ensemble en geeft hij een klassieke twist aan zijn muziek.” “Het is niet alleen interessant om de muziekstijlen te mengen, maar ook om de twee soorten publiek bij elkaar te brengen”, voegt Jan eraan  toe “Wij hebben een zeer trouw publiek dat regelmatig naar artiesten komt die voor hen onbekend zijn, maar dat gaat dan vooral over zaken binnen de klassieke muziek. De manier waarop wij hen naar More Music! lokken is door die klassieke elementen te combineren met andere artiesten. De tweede dag bijvoorbeeld gaat Fennesz aan de slag met werk van Mahler. Dat is genoeg om ons publiek te triggeren.”

Het Concertgebouw is een imposant gebouw met een knappe architectuur. Dat is voor bepaalde acts een enorm pluspunt. “Rond de Kamermuziekzaal loopt een spiraal van balkons naar boven toe. Dus iedereen zit eigenlijk op de eerste rij en kan naar beneden kijken om de artiest te bewonderen. De akoestiek is daar ook geweldig. In de Concertzaal kan je één violist op scène zetten en dat klinkt tot boven echt prachtig, maar het werkt ook perfect met elektronische muziek. Muzikanten, orkesten en dirigenten spelen hier  graag omdat ze door de uitstekende kwaliteit van het geluid dingen horen die ze op andere plaatsen niet horen. Daar is er een gigantisch scherm waardoor de visuals echt keihard binnenkomen. Dat is voor de artiest ook een speciale ervaring want die wordt ondergedompeld in beeld en geluid”, legt Jan uit. “Zo’n zaal vind je bijna nergens in het pop-en rockcircuit. Dat geeft echt een heel andere sfeer dan we bij Cactus kunnen bieden. Op die manier hebben we ook Panda Bear (foto) kunnen overtuigen. Zijn show steunt heel hard op visuals en deze ruimte leent zich daar perfect toe. De kleine capaciteit tegenover de grootte van het podium is enorm overweldigend”, bevestigt Felix.

More Music! organiseert ook het zogenaamde Discovery Circuit waarbij je met een ticket voor vrijdag of zaterdag een aantal optredens gratis kan meepikken. Het gaat om artiesten die Jan en Felix muzikaal heel sterk vinden, maar die voorlopig nog niet bekend genoeg zijn bij het grote publiek. “We koppelen dan een minder bekende artiest aan een grotere naam en proberen acts te zoeken die elkaar versterken. Zo ga je op vrijdag naar Panda Bear of WWWater en krijg je onder andere Dijf Sanders en Tom Rogerson er gratis bij. Dan krijg je hetzelfde concept als op een festival. Een aantal grote acts om de aandacht te trekken en kleinere, zeer sterke acts die ontdekt kunnen worden. Dat is voor mij het leukste aspect van een festival, je krijgt daar de kans om zoveel nieuwe dingen te leren kennen”, aldus Jan. “En hier heb je niet het extreme heen en weer geloop van de traditionele festivals waar je graag vijftig namen zou willen zien en uiteindelijk vier effectief kunt bijwonen”, vult Felix aan.

De concertreeks duurt dit jaar opvallend een dag langer, met dank aan Amenra. “Amenra is een band die in een niche zit, maar daar buiten treedt en verder gaat dan de stempel van pure metal”, vindt Felix. “We kozen er dan voor om Alkerdeel en Hellvete hieraan toe te voegen. Alkerdeel blijft echt helemaal in de niche met zware black metal terwijl Hellvete opnieuw afwijkt met zijn kenmerkende drones.” En wederom is er rekening gehouden met beide groepen muziekliefhebbers. “Voor de mensen die eerder van hedendaagse klassieke muziek houden kan dit wat ongewoon lijken. Toch komt het dichter in de buurt dan je denkt. Bijvoorbeeld het gebruik van die drones vind je ook terug in werken van Phil Niblock, een hedendaags componist. Het is leuk om te zien dat wanneer Cactus iets boekt ons publiek dat ook kan smaken. Beide doelgroepen hebben meer gemeenschappelijk dan ze denken”, besluit Jan.

More Music! vindt plaats van 4 tot 8 april in Concertgebouw Brugge en Cactus Muziekcentrum. Info en tickets vind je hier.

We mogen voor dit festival zes duotickets weggeven. Stuur een West-Vlaamse motivatiebrief naar info@indiestyle.be en maak kans op een duoticket voor de dansvoorstelling ‘Sunny’ met live muziek van Awir Leon op 4 april, Fennesz & Lillevan op 5 april of Panda Bear op 6 april.