Header image

Niek Meul over de debuutplaat van Arabnormal: “We zijn tegelijkertijd volwassen en puberaal”

door Louis Van Keymeulen

Op Valentijnsdag doet Arabnormal z’n officiële intrede in de Belgische rockscene. Niek Meul (ex-Das Pop) en Younes Faltakh (ex-The Hickey Underworld) doken twee jaar lang in Meuls persoonlijke studio in Zweden om een punkachtig experiment te baren. We hadden Meul aan de telefoon vanuit het gezellige kleine havendorp Stavsnäs.

“Ik ken Younes al sinds het prille begin van The Hickey Underworld. Wij hebben als Das Pop indertijd hun debuut geproducet. Ik en Younes werkten close samen omdat ik altijd de productie van de vocals op mij nam. Dat was toen ook al in Zweden, waar wij samen op afzondering waren. Het klikt steevast goed tussen ons. We zijn daarna elkaar een beetje uit het oog verloren, maar we vonden elkaar weer terug. We hebben ontdekt dat we een supergoed schrijfduo zijn.”

Een goede plaat is natuurlijk niets zonder een goede compositie. De ervaringen uit zijn periode van Das Pop heeft Meul mooi meegenomen. “Arabnormal is natuurlijk wel een beetje harder. Goeie songwriting vind ik het belangrijkste. Hoe je die basis daarna aankleedt is een andere zaak. Ik en Younes zijn er wel in geslaagd om bij dit project een andere groove te vinden. Bij The Hickey Underworld was het straight-forward. Voor ons is het belangrijk dat het dansbaar blijft, hoewel er evengoed scheurende gitaren op het album staan.”

Meul en Faltakh deinzen er niet voor terug om alle grenzen van het rockspectrum op te zoeken, onder een goede laag punk. Ze steken hun sentimentele zijde allerminst onder stoelen of banken. “Voor ons is het belangrijk dat het emo is. Er moet voor ons tegelijk een volwassen gevoel in zitten, maar ook iets heel puberaals. De plaat kan daardoor intensief overkomen. We veranderen veel van stemming op het album, maar dat was niet echt bewust. Je bent aan het werk en plots vind je een hook waarop je verder borduurt. Het is niet dat we geprobeerd hebben om iets na te maken. We zijn allemaal geïnspireerd door onze favoriete projecten, dus dat gebeurt onbewust.”

Jonas Govaerts (ex-The Hickey Underworld), Mich Beniest (ex-Deadsets) en Damien Vanderhasselt & Sjoerd Bruil van Millionaire vergezellen Faltakh tijdens live-optredens. Niek Meul zal niet aanwezig zijn op tour, maar regelt de zaken achter de schermen. “Ik hoop natuurlijk dat het live even goed zal zijn. Voor mij is het niet echt een probleem eigenlijk. Ik heb in het verleden veel getoerd met Das Pop, maar ik focus liever op het creatieve aspect zoals schrijven en produceren. Ik vind het wel cool dat de live-band een ander leven heeft. Op het podium heb je altijd een andere energie dan als je naar een plaat luistert.”

Arabnormal blijft niet bij de pakken zitten. De debuutplaat is nog niet uitgebracht of ze hebben al een nieuw dozijn nummers achter de hand. “We moeten er wel nog het één en het ander op afwerken. Nu komt de plaat er en gaat de band veel spelen deze zomer. Hopelijk kunnen we vanaf september nieuw materiaal lossen.”