Première: Rats On Rafts toont zich van z’n meest surrealistische kant in ‘A trail of wind & fire’

door Mattias Goossens

Een paar jaar geleden tipten we Rats On Rafts nog als een van de spannendste Nederlandse gitaarbands om te ontdekken. Op 29 januari brengt de Rotterdamse band z’n derde album ‘Excerpts from chapter 3: The mind runs a net of rabbits paths’ uit. Dat werd opgenomen in de eigen Kurious Recording Studio en verschijnt in de Benelux ook op het eigen Kurious Recordings-label. De albumtitel is een hele mond vol, maar nieuwe single ‘A trail of wind & fire’ is al wat bevattelijker.  Frontman David Fagan geeft wat toelichting bij de nieuwe single, die je hieronder in première kunt beluisteren.

“Met ‘A trail of wind & fire’ hebben we twee nummers waar we al een tijdje mee bezig waren samengevoegd. Het Japans beïnvloede thema ‘Rain’ dat door heel het nummer te horen is en ‘A trail of wind & fire’ dat op een gegeven hier overheen dendert. Dat nummer was ritmisch onder andere beïnvloed was door Neu! & Hakwind om zo contrast te creëren met het doorlopende Japanse thema. De titel van het nummer is gebaseerd op het verwoestende effect dat wind op vuur heeft. Tot nu toe valt me op dat luisteraars veel verschillende dingen uit de tekst halen, dus laat ik dat graag aan hun over.”

“De clip is gemaakt door A Small Production Company en geïnspireerd door film noir, het surrealisme uit de jaren ’40 en films zoals ‘Le cercle rouge’. De films en filosofie van Maya Deren waren daar een grote invloed op: ze was geïnteresseerd in amateurisme als kunstvorm en het manipuleren van de realiteit bij het film maken: reizen door tijd en ruimte. Met de teksten van ‘A trail of wind & fire’ en Derens ideeën in ons hoofd hebben we de locatie ons laten leiden en het verhaal spontaan laten evolueren op de set. Tijdens het editen hebben we deze experimentele manier ook aangehouden, door associatieve beelden, tijdlijnen en de muziek samen de leiding te laten nemen en niet te letten op wat logisch is maar vooral te focussen op het onderbewuste.”

Rats On Rafts heeft in februari enkele concerten gepland in Nederland:

18.02 EKKO, Utrecht
19.02 Stroomhuis, Eindhoven
20.02 Rotown, Rotterdam
25.02 Vera, Groningen
26.02 Doornroosje, Nijmegen
27.02 Paradiso, Amsterdam