Première: Vito levert slackerfolk van de zwoelste soort op nieuwe single ‘Come see me again’

door Gilles Dierickx

Nog nood aan een soundtrack bij de zomer? Zet je neer en zoek niet verder, want Vito is hier met een nieuwe single in de vorm van een folky slackertrack. Het nog relatief korte parcours van het Gentse vijftal gaat in één vlekkeloze rechte lijn – lovend onthaalde eerdere songs, volle zalen in de hometown en daarbuiten, een lekker zomerprogramma – waarbij het einde nog lang niet in zicht is.

De catchiness doorheen ‘Come see me again’ dobbert gemoedelijk weg (netjes bijgestaan door de ietwat kitscherige, tongue-in-cheek clip) maar het gelaagde lied etaleert snel Vito’s eigenheid. Let op die huppelende riffjes, de uithalende, op melancholie drijvende vocalen van frontman Vito Dhaenens én een solo die The War On Drugs ten tijde van Kurt Vile alle eer aandoet: Vito injecteert met z’n Belgicana de nodige pit in de inlandse gitaarscene.

Luister en kijk ‘Come see me again’ hieronder. Vito kreeg ook enkele vragen voorgelegd en antwoordde daarop met interessante weetjes.

Een jong en Belgisch-minded management met Kontzert., fijne speelkansen over heel het land deze zomer en een steeds stijgende livereputatie. Het gaat duidelijk goed met Vito. Denk je dat jullie snel een eigen plekje in de ‘nieuwe’ Belgische scene kunnen opeisen? Hoe onderscheidt Vito zich van de rest, vind je?

’t Is wel leuk om tijdens ons eerste zomer als band al tamelijk wat optredens te hebben. En we zien wel of dat lukt om snel dat eigen plekje te kunnen opeisen. Er is alleszins redelijk veel ambitie en ik ben wel ongeduldig! Hoe en of we ons onderscheiden van de rest weet ik niet zo goed, ik vind het ook niet echt nodig om daar mee bezig te zijn. Het is eerder je hart en gevoel volgen en doen wat je graag doet en daar voldoening uit halen dat belangrijk is voor ons. De manager zegt dat onze sound uniek is, voilà.

Deze zomer spelen jullie op TAZ. Gaan jullie daar voor een ‘theatraal specialleke’ of wordt het vooral nieuwe nummers try-outen?

Wij gaan daar gewoon onze muziek gaan spelen zoals we overal doen! Er komen wel nieuwe liedjes bij natuurlijk en we gaan ook wel eens akoestisch op straat spelen maar het zullen toch vooral gewoon ‘Vito’-optredens blijven.

Mocht je al een tipje van sluier kunnen oplichten: hoe staat het met de plannen voor dat full album, na twee voltreffers van singles?

Daar zijn nog helemaal geen plannen voor. We willen nu eigenlijk vooral zoveel mogelijk overal spelen, af en toe een singletje maken, misschien deze winter een ep opnemen. Voor een full album misschien toch nog even wachten tot wanneer er genoeg mensen op zitten te wachten. En ondertussen chill de tijd nemen om mooie liedjes te maken.

Uit welke bands of artiesten haal je je invloeden zoal?

Veel Patti Smith, Kurt Vile, Neil Young (check videoclip hihi),… Bob Dylan vind ik misschien wel nog altijd de beste. Maar ik denk dat de meeste invloed komt van alle vrienden rondom die met muziek bezig zijn. En heel veel van mijn papa natuurlijk, Derek.

Naar welke all time favourite uit je platenkast zal je steeds teruggrijpen?

Deze die nu opligt: ‘Rastaman vibration’ – Bob Marley & The Wailers. En natuurlijk de all time favourite: ‘Redemption song’. Ondertussen ligt deze op: ‘The basement tapes’ van Bob Dylan & The Band.