Header image

The Kooks starten hun Europese tournee donderdag in Antwerpen: “Jullie land is als een salade: lekker gevarieerd”

door Annelies Rom

Donderdag trappen The Kooks hun Europese tournee af in de Antwerpse Lotto Arena. We blikken vooruit met gitarist Hugh Harris. Die bleek even spontaan als muzikaal, want hij had meteen een Belgische anekdote klaar.

“Vorig jaar was ik nog eens in België en ging ik vis eten in Antwerpen. Ik raakte aan de praat met het koppel aan de tafel naast me, en zij gingen later die dag naar het optreden van Paul Simon kijken in het Sportpaleis. Ik ben een heel erg grote fan van Paul Simon, dus toen ik dat hoorde, heb ik meteen mijn tickets besteld en ben ik die avond nog naar datzelfde optreden geweest. Ik moet je vertellen dat het één van de beste optredens was die ik ooit heb gezien.”

Maar die herinnering is niet het enige goede dat Harris onthouden heeft van ons land. “België heeft inwoners die heel erg loyaal zijn aan bands, ook al veranderen ze zo nu en dan van sound. Jullie vieren de identiteit van onze band en ontvangen ons telkens weer met open armen. Jullie land is één van de weinige landen die echt trouw blijven aan muziek. Anders dan ons land (Verenigd Koninkrijk), dat nog steeds niet weet wat het wil… Daarom ben ik blij dat we hier terug kunnen komen optreden.”

Het optreden in de Antwerpse Lotto Arena wordt het startschot van hun Europese tournee, en daar hebben ze een goede uitleg voor. “We vinden dat elke tournee moet starten in het land waar je het liefst speelt en voor ons is dat België. Jullie zijn dat kleine, ongemakkelijke landje; cultureel heel erg verdeeld, maar toch zo samenhorend. Er zijn enorm veel verschillende persoonlijkheden te vinden in jullie land en daarom blijft het geweldig om terug te komen. België is als een salade: heerlijk gevarieerd.”

The Kooks zijn niet aan hun proefstuk toe, als het aankomt op Belgische shows. Twee jaar geleden stonden ze in de Ancienne Belgique en vorig jaar konden we hen nog gaan bewonderen tijdens Music For Life en op de Main Stage van Rock Werchter. Vooral die laatste passage is hen bijgebleven. “Geweldige line-up, fantastische gastvrijheid en heel veel bier, wat kan een band nog meer wensen? Rock Werchter is zeker één van onze favoriete festivals.” Deze keer geen festival, wel de Lotto Arena: een pak groter dan hun vorige zaalshow in de AB. Dat vraagt om meer productie en een grotere lichtshow. “We vinden het vooral spannend en zijn benieuwd wat het publiek ervan gaat vinden.”

Wat we kunnen verwachten wat songs betreft? Behalve de publieksfavorieten wordt natuurlijk ook stilgestaan bij recentste plaat ‘Let’s go sunshine’, zoals met ‘Picture frame’. “Op dat liedje heb ik een vrij lange gitaarsolo, ik ben nog steeds verrast dat de band me hiermee liet wegkomen. Daarom is het één van mijn favoriete songs om live te brengen.”

Dit jaar wordt niet enkel gemarkeerd door hun wereldtournee, maar ook door het feit dat The Kooks dit jaar vijftien kaarsjes uitblazen. “Misschien gaan we dit wel vieren in Antwerpen, wie weet. Een fles champagne op het podium, dat is zeker een optie. We zijn er ons zeker van bewust dat we heel erg dankbaar mogen zijn dat we kunnen leven van onze muziek. De band bestaat nu vijftien jaar, ik denk dat dat iets is dat we elke dag gewoon gaan vieren, want we zijn er ons bewust van dat dit vandaag de dag helemaal niet meer zoiets vanzelfsprekend is. Een feestje kan er donderdag dus zeker van af.”

Wel zin in een feestje en niet vies van een beetje indierock? Via deze weg koop je de laatste tickets.