Warhola over debuutplaat ‘YOUNG LOVING’: “Ik wilde iets oprecht en puur maken”

door Annelies Rom

Vrijdag 10 mei ligt debuutplaat ‘YOUNG LOVING’ van Warhola in de winkels. Drie jaar heeft geduurd om de plaat te schrijven, producen, op te nemen en uit te brengen. “Doordat de plaat vorig jaar vertraging opliep, hebben we toen een nieuw plan gemaakt. De plaat die ik nu uitbreng bestaat uit dezelfde nummers als voorheen, maar het is niet dezelfde plaat als ik die voordien bedoelde.”

Het mag duidelijk zijn waarover ‘YOUNG LOVING’ zal gaan. Oliver Symons, het gezicht van Warhola, schrijft over wat hij meemaakt, voelt en beleeft. “De plaat gaat over hoe ik de afgelopen drie jaar heb meegemaakt en wat er gebeurd is in mijn leven. Ik schrijf altijd over waar ik op dat moment mee bezig ben, dus het is niet dat het een conceptuele plaat is over één onderwerp. Het is een samenvatting van de laatste jaren. Ik wilde na mijn eerste ep ‘Aura’ iets oprechter, iets puurder maken, iets waarmee mijn stem meer naar voren kwam. Daar heb ik hard aan gewerkt. Ook in mijn teksten ben ik opener en directer geworden. Voor mij voelt deze plaat oprechter en daar ben ik blij om.”

Dat zoiets niet altijd vanzelf gaat, hoort erbij. “Ik heb er lang aan zitten schrijven. Er staan dus nummers op die ik drie jaar geleden ben beginnen maken en doorheen de tijd verschillende vormen hebben aangenomen. In een proces van een nummer zijn er altijd stukken waarbij het ineens heel vlot gaat, maar evengoed stukken waarbij je heel lang blijft hangen. ‘Sportkar’ is een voorbeeld waarbij het heel erg goed ging. Toen we aan het opnemen waren, ging het allemaal vanzelf, wat echt geweldig is want dan weet je dat het echt goed is. ‘Look at me’ is ook heel vlot gegaan, ik had de beat gemaakt en eigenlijk is die bijna niet meer veranderd van het begin, net als de zanglijn. Maar zoals ik al zei zijn er ook stukken waar je soms echt lang op kan zitten zwoegen en dat is minder leuk. ‘Glow’ heeft bijvoorbeeld heel veel verschillende versies gehad, was heel moeilijk, want ik hoorde daar wel iets in dat een single kon worden, het heeft lang geduurd voordat ik de juiste versie vond.”

Een andere reden waarom het album wat langer duurde dan gepland, is dat Oliver Symons niet alleen muziek maakt voor eigen project Warhola, maar hij ook één van de drie gezichten van Bazart is. “Vorig jaar ben ik de hele zomer voor Bazart beginnen werken, met de tweede plaat die eraan zat te komen. Zo is alles dus een beetje beginnen opschuiven en voor we het wisten hadden we met Warhola al een paar maanden niets meer uitgebracht. We hebben dan terug de koppen bijeen gestoken en een nieuw plan bedacht. Ik heb alles opnieuw laten mixen en begin februari was ‘YOUNG LOVING’ wel volledig af.”

Zowel op ‘YOUNG LOVING’ als op zijn tournees vinden we Oliver Symons vaak in het gezelschap van Glints en Tessa Dixson. “Glints ken ik al jaren van in Antwerpen. Tessa is een ander verhaal. Er staat een nummer op mijn plaat met de Zweeds-Britse zangeres Ayelle, ‘Drive’ heet dat. Ik had haar in mei uitgenodigd om mee te komen zingen in de Ancienne Belgique tijdens mijn show, maar ze kon toen niet. Dan heb ik gezocht naar iemand om haar te vervangen en iemand kwam met de naam van Tessa Dixson. Ik kende haar niet, maar ik vond wel dat ze een hele goede stem had. Zo is ze live met mij beginnen mee spelen en heeft ze wat voorprogramma’s gedaan, dus dan was het logisch om haar nog eens te vragen om nog eens een nummer mee te maken.”

Iets wat Symons vaak te horen krijgt, is dat hij een heel ander persoon is op het podium dan in het gewone leven. “Ik weet dat niet, ik voel dat zelf niet zo aan eigenlijk. Ik heb in elk geval niet het gevoel dat ik me anders voordoe op het podium. Je staat altijd op een verhoog op het podium, dus dan is het logisch dat je direct een afstand creëert tussen jezelf en jouw publiek. Ik ben de laatste jaren wel veel geëvolueerd in hoe ik op een podium sta. Nu heb ik eindelijk een houding gevonden waarin ik me goed voel.”

‘YOUNG LOVING’ ligt 10 mei in de winkels. Een dag later, op zaterdag 11 mei, kan je de plaat in Gent, Elsene en Hasselt gaan ontdekken tijdens exclusieve showcases.