Header image

De 10 beste elektronische albums van 2023

door Daan Leber

In het nachtleven is de euforie post-corona wat weggeëbd, maar daarom is de muziek er niet minder interessant op geworden. First generation clubkids willen zich duidelijk onderscheiden van mensen die voor de pandemie al clubs indoken. Die snelle en harde genregeluiden uit goa, gabber en zelfs psytrance sijpelen ondertussen steeds meer door naar een ruimer publiek. Visuele vormgeving door Louis Van Keymeulen.

Ascendent Vierge lokte overal volle zalen met hun opzwepende mix van “foute muziekgenres”. Wie ook terugkeerde naar de clubs, was James Blake. Fans van het eerste uur smeekten al een tijd om wat meer dansbare muziek. Op ‘Playing robots into heaven’ houdt hij zich niet in met experimentjes. Het album zit propvol ideeën. Het gezang van Blake neemt een stapje terug, om zich door de producties te weven en echoën.

Na het feesten, ook het uitrusten. Posh Isolation-artiesten, en getrouwd koppel, oqbqbo & Scandinavian Star maakten een prachtig album vol ambient techno. Al putten ze ook uit de emotionaliteit van ondertussen al lang niet meer cheesy trance.

Tim Hecker en Laurel Halo weerklonk een andere boeg: trage, meeslepende ambient. Bij Laurel Halo dook prachtig pianospel op. Zeker titeltrack ‘Atlas’ valt op door de lange drones. Tim Hecker bouwde dan weer zijn eigen wereld met zijn precieze, zeer traag uitgesponnen muziek. ‘No highs’ wordt ondersteund door pulserende ritmes, wat naast de drones een tweede geluidssensatie geeft.

Wie toch wat liever wat meer bassen heeft, werd ook bediend. Forest Swords keerde terug met zijn donkere, ambient psychedelische dub. Air Max ‘97 en Scam vormden dan weer samen Loppy B. Hun ‘Loppy’s lament’ zit barstensvol heady ritmes en zit op het snijpunt van innovatieve (UK) bass en Blawan-techno. Voor wondermooie en tegelijk zenuwachtige idm kon je dan weer bij upsammy terecht. Om helemaal zenuwachtig van te worden ten slotte, kunnen we van harte de overstuurde keiharde baile funk van DJ K aanraden.

1. James Blake – Playing robots into heaven
2. Tim Hecker – No highs
3. Ascendant Vierge – Une nouvelle chance
4. Kaytraminé – Kaytraminé
5. Laurel Halo – Atlas
6. upsammy – Germ in a population of buildings
7. DJ K – Panico no submundo
8. oqbqbo & Scandinavian Star – Water tiger
9. Loppy B – Loppy season
10. Forest Swords – Bolted