De beste concertfoto’s van 2019

door Michelle Geerardyn

Het zijn wij. De mensen die zich vooraan in concertzalen in 5 bochten rondom de diehards wringen om een goed beeld te maken. De mensen die heel vaak zelf ook diehard-muziekfanszijn.

Mensen met een camera in de hand zijn misschien niet je favoriete soort bij een optreden. Maar scheer niet alle fotografen over dezelfde kam als de muur boomers die steevast op de eerste rij bivakkeren met een compact camera uit 2005. Of de gigantische reuzen met lenzen die zo groot zijn dat ze haast een compenserende functie moeten hebben.

Ik kan trots stellen dat het fotografenteam van Indiestyle er een is die even bezeten is door de muziek zelf als door de beelden die ze proberen vast te leggen. En dat vertaalde zich ook dit jaar in een lading beelden van de artiesten die de Belgische podia sierden. Hieronder vind je de favoriete beelden van onze fotografen.

Michelle Geerardyn

Marika Hackman in Botanique: 2019 was voor mij het jaar waarin queer-representatie in de muziekwereld zowel bij albumreleases als op de podia een voorzichtige en tegelijk moedige gooi deed naar het nieuwe normaal. Van de expliciete figuren als Marika Hackman en Shura tot artiesten die muziek en privé gescheiden houden, ze waren er meer dan ooit. Het blijft natuurlijk heel relatief dus ik hoop vooral dat deze trend zich in 2020 voortzet.

Sanne Gommers

Florence + The Machine op Rock Werchter: een wervelwind op het podium, een plezier om te fotograferen en om nadien met kippenvel naar te staan luisteren.

Lotte Torsin

Charli XCX in de AB: Omdat ik tijdens het concert van Charli XCX alle hoop in onze samenleving ben verloren en weer heb teruggevonden. Hoe een safe space werd geschonden, maar keihard weer werd teruggepakt. Hoe boosheid, angst en verdriet onomkeerbaar werden omgezet in kracht en euforie. Nooit gedacht dat een concert me zoveel zou laten voelen.

Caroline Vandekerckhove

Anna Calvi in Trix: Je favoriete foto selecteren is elk jaar weer een uitdaging, maar keer was het al snel duidelijk dat het er één van Anna Calvi in Trix moest worden.

Joren Van Utterbeeck

The National op Pukkelpop:  De dag dat Vlaams Belang-jongeren Pukkelpop uitdagen met de Vlaamse Leeuw, het symbool van hun nationalisme, treedt de The National op. Later die avond hoor ik op de wei een passant de opmerking maken: ‘Misschien moet The National wel met een vlag optreden’. Als dan later die avond de Democratenaanhanger Matt Berninger bij het derde nummer in het publiek springt en brult als een leeuw, is voor mij de ironische cirkel rond.