Header image

De beste DJ mixes van 2023

door Yannick Verhasselt

Binnen onze redactie is er een select groepje dat clubmuziek nauw in de gaten houdt. Zowel in het format van album dan wel ep als live in de club of op festivals. Verschillende media laten dj’s de grenzen van hun comfortzones op zoeken in dj-mixes op hun platformen. Of het nu van Boiler Room via een steevast select publiek zowel voor als achter de decks of via radioshows op NTS, Crack, Dekmantel, Resident Advisor, Bleep, Rinse FM of onze eigenste Kiosk Radio is, dj’s kunnen er in alle vrijheid hun kunnen op uittesten. Dit resulteert bij momenten vaak in career defining-opnames, of toont welke trends of tracks er hot zijn. Van drum ‘n bass, hard drum, perreo tot uk bass, beat bruxaria en euro-trance, dit zijn onze favoriete dj-mixes van het afgelopen jaar.

Met bijdrages van Anton Creemers en Yannick Verhasselt. Visuele vormgeving door Louis Van Keymeulen.

 

AIDA & Nesa Azadikhah – Iranian music by women (Crack Magazine)

Deze mix gecureerd en geselecteerd door AIDA en Nesa Azadikhah gaat bijzonder breed. Ambient, traditionele (folk)nummers, allerhande elektronica, jazz en rock vinden hun stek in deze viering van vrouwen. “Although it ranges multiple genres, we find in it a cohesion that comes from the years of determined rebellion from Iranian women against the otherwise patriarchal government and the society they have created in the last 44 years.“, vertellen de twee over de mix. Ze vormen mee het gezicht van een organisatie die geld maar vooral aandacht wil vergaren voor de aangaande, door vrouwen geleide opstand tegen hun regering. Lees hier overigens het interview van de twee. De compilatie ‘Woman, life, freedom‘ is ten slotte ook absoluut de moeite waard om te beluisteren.

Beluister: Soundcloud

 

Anu – Soup To Nuts: Ryuichi Sakamoto (NTS)

Afgelopen jaar verliet ons één van de meest belangrijke, hedendaagse componisten en artiesten; Ryuichi Sakamoto. In haar wekelijkse radioshow ‘Soup To Nuts’ op NTS, bracht de Britse dj Anu een tribute aan een artiest die haar heel erg nauw aan het hart ligt (net zoals ze deed met Yukihiro Takahashi zo’n maand later). Jammer genoeg liet Sakamoto circa twee maanden na het opnemen van de mix, waardoor de twee uur durende reis doorheen zijn discografie een extra dimensie heeft gekregen. Op haar Tumblr kun je trouwens nog heel wat extra informatie vinden. (Yannick)

Beluister: Soundcloud

 

Chase & Status – Boiler Room London (Boiler Room)

Drum ‘n bass, jungle en dubstep krijgt sinds enige tijd een heuse resurgence zowel in de UK als tot ver daar buiten. Een BR-stream haalt normaal gezien zo’n honderdduizend views – on a good day. Deze set van dnb-legends Chase & Status (hier Saul Milton solo, aka Chase) haalde zéér snel de kaap van het miljoen, geleden van posterboy Fred Again.. Deze set gaat hard en het gekke is: ze bestaat voornamelijk uit eigen werk. Het zegt iets over de ongelooflijke output van de Britten over de jaren heen. Favoriete momenten? ‘Censor‘ met Popcaan, de chart toppingBaggadan‘ en ‘Where’s my money‘ in de AMC en Turno remix. (Yannick)

Beluister: Soundcloud | YouTube

 

Evian Christ & Torus – Draaimolen 2023

Een groot jaar voor wie gedoemd leek een eeuwig wonderkind te blijven, Evian Christ, en bijgevolg trance. We willen de revival van het genre niet volledig aan de Brit wijden maar de eerste sporen van zijn Trance Party-eventreeks dateren al van 2014… Wat er ook van zij, Tilburg kon op het Draaimolen-festival genieten van een best-off mix in samenwerking met publiekslieveling en geestverwant, Torus. Jong en oude ravers mogen hun handjes kussen dat deze set werd opgenomen of kunnen het zelf meemaken in de Botanique op 16 februari. (Anton)

Beluister: Soundcloud

 

Kia – Juanita’s Mix 096 (Juanita’s)

Laat je niet op het verkeerde been zetten door het eerste halfuur in deze uitzonderlijke mix. De Australische Kia weet perfect hoe ze je op een trip moet laten gaan. Hier en daar zijn er subtiele flarden van breakbeats en idm te vinden in haar ambient. Op je gevoel werken, lijkt het doel van deze mix. “This is a very honest/ sombre personal diary I’ve been compiling all year. It’s almost for me the musical embodiment of an infinite plane ride.. watching the sun rise and then set and then rise again. Also an ode to all the new & old people that were in my life this year.“, vertelt ze zelf over de mix. Ook haar mix voor Dekmantel was trouwens de moeite. (Yannick)

Beluister: Soundcloud

 

Malibu – Recognize (DJMag)

Het werk dat Française Malibu aka dj lostboi voor de trance-ambient revival of eerder heruitvinding heeft verzet met haar eigen cocktail van kalmeer- en slaapproducten, beter bekend als de NTS United in Flames-show, werd dit jaar door het grote DJ Mag erkend. Verwacht niks baanbrekend van deze Recognise mix maar neem de tijd om je comfortabel drie kwartier weg te laten doen zweven. (Anton)

Beluister: Soundcloud

 

Mumdance & Metrist – Episode 6, 5 april 2023 (Radio Mumdance)

De beste radioshow dit jaar was volgens mij Radio Mumdance van de gelijknamige Brit Jack Adams. In deze zesde aflevering van alweer het derde seizoen nodigt hij Metrist uit voor een b2b-set. Je merkt naast hun uitmuntende selectie van (uk) bass, idm, jungle, dubstep en meer, ook gewoon vrienden zijn. Ze hypen elkaar tussen de tracks op en complimenteren elkaar constant op hun selectiekeuze. De chemie tussen de twee en de manier hoe ze van de ene track moeiteloos richting de andere mixen, is buitengewoon. (Yannick)

Beluister: Soundcloud

 

Overmono – Boiler Room Manchester (Boiler Room)

Het Britse duo Overmono mag dan door sommigen weggezet worden als de alternatieve spirituele tegenhangers van Bicep, ons konden ze al voor hun volwaardige debuutalbum ‘Good lies’ dit jaar dropte, zeker intrigeren. Gelet op de reikwijdte van het Boiler Room-medium deden de Welshe broers hun uiterste best om live zowel het album tot een emotioneel dansbaar geheel om te vormen als hun vernuft te etaleren met edits van klassiekers als ‘Hackney Parrot’, ‘Functionz’ van XTC en The Streets. (Anton)

Beluister: Soundcloud | YouTube

 

OSSX – Unreleased Mix vol. 2

Technisch gezien misschien niet de sterkste mix van het afgelopen jaar, wél gemakkelijk behorend tot één van de meest invloedrijke van het afgelopen jaar. De “pop-edit” was werkelijk overal dit jaar. Veel valt daarbij te danken aan Elise, Equiss en Lektor Scopes oftewel OSSX, het uit New Jersey-afkomstige trio wiens mash-ups en edits overal te vinden waren in sets dit jaar. Doorspekt met extra lagen vocals dan wel percussie, krijgen pop dan wel vergane club tracks onder het trio hun vleugels een nieuw leven. En wat voor één. (Yannick)

Beluister: Soundcloud

 

Rama – Unsound Podcast 98 (Unsound)

De Egyptische, maar tegenwoordig in Berlijn-wonende Rama mocht op Unsound een clubnacht in Kamienna 12 afsluiten na onder meer DJ K en Nikki Nair voor zich te hebben gehad op de time-table. De anderhalf uur durende set, die via de Soundcloud-pagina van het festival terug te luisteren valt, is een masterclass in DJing als je het ons vraagt. Ze mixt er Jpegmafia, baile funk, uk bass, hardcore breaks en drill zonder ook maar enig greintje moeite aan elkaar. Het is zo een van die mixes waarbij je wénste dat je er live bij was geweest. (Yannick)

Beluister: Soundcloud

 

SAYRI & Chuquimamani Condori – 08-03-2023 (Radio Raheem Milano) 

Atypisch in ritme en inspiratie lukt het de steeds unieke en vrijgevochten Elysia Crampton, telkens opnieuw haar Aymara roots en Pan-Amerikaanse muzikale tradities tot een waanzinnig geheel te vormen. Onder haar nieuwe alter ego Chuquimamani Condori vallen de country-gitaren en -banjo’s net dat iets meer op tussen de cumbia-patronen en geflipte, kapotgecomprimeerde samples. Keer op keer valt er in de chaos van deze mix ter promotie van het recent uitgekomen ‘DJ E’-album een ongewoon en toch prachtig genie te ontwaren. (Anton)

Beluister: Soundcloud

 

Simo Cell – Dekmantel 422

Eén van de meest eclectische mixes van het jaar komt van Simo Cell. Ongenaakbaar fietsend tussen genres met zijn voorliefde voor (uk) bass en dubstep als geraamte voor deze indrukwekkende mix. In zo’n 100 minuten fietst de Fransman door datgene wat hem zo uniek maakt: zijn wervelwind van percussie gedreven bass-muziek gemengd met een cascade van synthwerk. (Yannick)

Beluister: Soundcloud

 

Sherelle & Kode9 – RA Live 16.06.2023, Sónar 2023 (Resident Advisor)

Het was dansen geblazen in Barcelona toen het atypische duo Sherelle en Hyperdub-baas Kode9 de SonarLab-zaal vulden met een knallende mix van het beste dat Chicago de laatste 15 jaar heeft voortgebracht en (Britse) klassiekers. De onmiskenbaar funky en duizelingwekkende juke/footwork-ritmes doorspekt met breaks moeten de 107 minuten voorbij vliegen hebben doen vliegen met glimlach of stank face tot gevolg. RIP Rashad. (Anton)

Beluister: Soundcloud

 

Toumba – Dekmantel 424 (Dekmantel)

Eén van de vele producers die dit jaar éindelijk echt in de schijnwerpers is geraakt is Yazan Zyadat oftwel Toumba. Recent getekend bij Hessle Audio (stal van onder meer Shanti Celeste, Pearson Sound, Anz en Pangaea) mixt Zyadat naadloos zijn Maghrebijnse roots in de typische UK-sound waarbij hard drum en bass zich als een slang doorheen dit splijtende anderhalf uur heeft verwikkeld. (Yannick)

Beluister: Soundcloud

 

Tzusing – Crack Mix 495 (Crack Magazine)

Aan wie recent de rave-scene volgde (al dan niet via 15 seconde-lange highlights op een lichtgevend schermpje) kon de toename in BPM van de tracks niet ontgaan zijn geweest. Waar hard techno stilaan de pure gabber of psytrance-tempo’s begint te evolueren komt er een interessanter geluid van het Sino-Taiwanese Sea Cucumber label, gerund door Tsuzing. In samenwerking met de Britten MM, Suda (samen Async Figure) en NKC van het vroegere HER records legde hij de basis voor het tragere in halftime hard drum-genre dat inspiratie haalt uit onder meer Rap Metal. Om te illustreren dat trager niet minder dansbaar hoeft te betekenen ter promotie van een project op het immer intrigerende PAN-records kletste Tsuzing deze met hiphop-edits en hard drum-schijven gevulde set ineen. (Anton)

Beluister: Soundcloud