Afterworken met Goose in de AB, 22 april 2016

door Mattias Goossens

‘What you need’ heet de nieuwste Goose, en het is ons een raadsel wie behoefte heeft aan de ietwat makke electropastiches die het Kortrijkse viertal gisteren ten gehore bracht. De nieuwe plaat stond in schril contrast met met het viriele oudere werk, en dat leverde een optreden in twee delen op.

Goose_AB_220416-19

Een showcase van het nieuwe materiaal vulde de eerste twintig minuten – niet geheel onlogisch aangezien de uitverkochte AB gold als officiële albumvoorstelling. De band was tot in de puntjes voorbereid, oogde zelfzeker en had zich niet laten afschrikken door Turteltaksen en consorten voor een letterlijk flitsende liveshow. Aan overgave geen gebrek, aan overtuiging des te meer. Het titelnummer van de nieuwe plaat bleek een meer dan degelijke opener, al hadden we daarna onze bedenkingen bij ‘Trip’ en ‘So long’, respectievelijk Depeche Mode en The Knife aangelengd met plat water. De urgentie bleek ingewisseld voor introspectie, de dreigende nachtclub verruild voor een gezapige afterwork. Gelukkig voor Goose blijft er in België een hele hoop mensen verknocht aan de donkerste kant van de eightees, die maar wat blij zijn dat ze tijdens pakweg ‘Control’ nostalgisch hun new wave-jaren kunnen herbeleven. Single/warme oproep tot bootycalls ‘Call me’ was dan weer wel potiger dan op plaat en kreeg de zaal eindelijk in beweging – iets waar een mak ‘Come home’ gezwind korte metten mee maakte.

Na zoveel uit ‘What you need’ te puren was het tijd voor wat het merendeel van de zaal echt wou: de vrijdag inknallen. ‘Bring it on’ doet dat al tien jaar met verve, en dat nummer luidde het  tweede deel van de show in. Alle publiekslievelingen werden afgevuurd, en die selectie legde een volgend pijnpunt bloot: Goose heeft met vier albums op de teller nog steeds te weinig bewegingsruimte. Je kan op voorhand het grootste deel van de setlist vastleggen, en laat voorspelbaarheid zelden een goede eigenschap zijn. Niet dat het een domper op de feestvreugde was – integendeel – al zou het geen kwaad kunnen om eens andere nummers uit het oeuvre op te diepen. Dat gezegd zijnde stelt ‘Black gloves’ de veerkracht van onze benen nog steeds danig op de proef, net zoals ‘Synrise’ meebrullen onder een gigantische discobol bezwerend blijft.

Goose_AB_220416-8

Een West-Vlaamse volksverhuizing naar Brussel en een gepland optreden in de Lotto Arena ten spijt, leek het gisteren alsof Goose z’n creatieve hoogtepunt en raison d’être achter zich ligt. In 2006 waren ze nog een mooi Belgisch alternatief voor het electrorockgeweld van Justice en Digitalism, in 2016 voelt hun nieuwe materiaal bij momenten als een anachronisme aan. Over slechte timing gesproken: we houden ons hart vast hoe dat tijdens de vooravond gaat uitdraaien op de mainstage van Werchter.

Foto’s van Wim Hermans

De AB programmeert binnenkort o.a. Manic Street Preachers (01.05), Mac Miller (04.05) en Aidan Knight (09.05). Een volledig overzicht, info en tickets vind je op de site van de zaal.