Almighty Mighty zoekt naar een eigen smoel in Het Depot

door Quinten Jacobs

Almighty Mighty wordt niet graag een ‘superband’ genoemd, maar als je Stéphane Misseghers (dEUS, Soulwax), Michélé De Feudis (Horses on Fire), Reinhard Vanbergen (Das Pop, The Happy),  Alan Gevaert (dEUS), Stijn Vanmarsenille (Future Old People Are Wizards) en Emily Vernaillen (Azra) in de gelederen hebt, benader je de definitie van ‘superband’  toch wel. Debuutsingle ‘Slow burner’ klonk erg veelbelovend en dus trokken wij naar de voorstelling van hun debuutep in Het Depot.

Opener was ‘Slow burner’ en dat klonk net zo stevig en shoegazy als op de ep. Het (weinige) publiek dat was komen opdagen liet zich gewillig meedrijven op de begeesterende wall of sound die de band optrok, maar helaas bleef dat niet lang duren. De set van Almighty Mighty zakte namelijk al snel wat in; ‘I’ill rise’ had niet de intensiteit van de opener en werd geteisterd door een haperende samenzang. ‘Float’ klonk daarna niet helemaal geloofwaardig en miste wat eigenheid, een wederkerend probleem voor de band. Bijna elk nummer deed denken aan een andere band, zowel uit de 80’s, als de 90’s als recentere bands.

Dat is jammer, want zo bleef de set niet echt spannend en werd het optreden gereduceerd tot een spelletje ‘oh dit herken ik van …’. My Bloody Valentine, Beirut, Swervedriver, allemaal passeerden ze de revue. Dat euvel nam niet weg dat Almighty Mighty haar set strak en met veel métier afwerkte. In elk nummer zaten wel wat leuke ideeën en in ‘Seven’ waagde de band zich zelfs aan een streepje r&b, wat het lichtjes ingedommelde publiek weer wakker maakte.

Naar het einde toe werd de set van Almighty Mighty weer intenser, al miste ‘Death parade’ de meeslepende vocals van Isolde Van Den Bulcke. Echt goed werd het toen de band in de outro’s van ‘I’m better than that’ en afsluiter ‘Jezebel’ heerlijk begon te shoegazen. Plots was daar wél weer het vurige van ‘Slow burner’ en zo was het toch jammer dat de set van Almighty Mighty er nadien onmiddellijk op zat.

Als Almighty Mighty in de toekomst nog wat meer een eigen smoel kan vinden, zal de band (gekoppeld aan de overvloedige metier van zijn muzikanten) in de toekomst alleen nog kunnen groeien. En dan gaat een concert van de band wellicht van ‘gezellig setje’ naar ‘intense ervaring’.

Almighty Mighty speelt binnenkort in Sint-Niklaas (De Casino, 17.10), Brussel (AB, 23.10), Breda (Mezz, 24.10), Gent (Charlatan, 26.10), Arnhem (Luxor Live, 01.11), Antwerpen (Trix, 08.11), Turnhout (De Warande, 13.11) en Heist-Op-Den-Berg (De Living, 17.11). Meer informatie vind je op de Facebookpagina van de groep.

In Het Depot kan je de komende weken Vito (16.10), La Jungle (21.10) en Oi Va Voi (26.10) aan het werk zien. Het volledige programma vind je op de website van de zaal.