Altin Gün stelt swingend en funkend ‘Yol’ voor in Ancienne Belgique

door Yannick Verhasselt

De Ancienne Belgique opent sinds kort weer zijn deuren. Niet voor het grote publiek, wél als zaal en platform voor bands om online concerten te organiseren. “It’s the first time in months we’re able to travel and perform“, verklaart zangeres Merve Dasdemir na een tweetal nummers. Dat doet veel. Het spelplezier spat er ondanks het ontbreken van publiek en bijbehorende interactie van het scherm af. De band stelde gisterenavond desondanks in een uurtje swingend en funkend hun derde plaat ‘Yol’ voor.

Opvallend is dat de band met ‘Yol’ meer troeven op tafel weet te gooien en hun kenmerkende Turkse psychedelische rock iets meer aan de kant durft te zetten in vergelijking met voorgaande platen. In een live-context als deze worden deze dan ook feilloos uitgespeeld. De Nederlanders kiezen bij het begin nog voor nummers die qua sound fans vertrouwd zullen moeten doen aanvoelen. Zo klinkt ‘Maçka yolları’ heerlijk funky terwijl niet veel later in ‘Sevda olmasaydı’ moeiteloos de psychedelica-kast wordt opengehaald.

screenshot Altin Gün

De band laat naarmate het uur vordert de dansvloer steeds meer open. Funk en psychedelica worden moeiteloos afgewisseld door synthpop en disco-invloeden. De leutige commentaren in de chatbox leveren naast tooghangmopjes evenwel appreciatie en liefde op – met fans en liefhebbers van over heel de wereld die er samen troepen. De met synths beladen hitsingle ‘Yüce dağ başında’ brengt de band al vroeg in extase. Energie en symbiose zijn tot in de huiskamer voelbaar. Zowel Dasdemir als Erdinç Ecevit Yildiz op keys, die beide vooraan staan geposteerd, putten enorm veel uit elkaars spel en zang. De band lijkt ondanks het gebrek aan shows zeer goed op elkaar ingespeeld. Opmerkelijk, gezien de aard van de setlist en het feit dat de band sinds januari al niet meer had opgetreden.

screenshot Altin Gün

Met een-tweetje ‘Ordunun Dereleri’ en ‘Kara toprak’ neemt het vijftal een beetje gas terug. Niet dat dat per se nodig was, al werkt de band zonder verpinken of een woordje bindtekst z’n setlist af. Hierin blijkt eens te meer dat het vooral Dasdemir is die de ster is van de band. Haar zangpartijen onder begeleiding van synths dan wel gruwelijke baslijnen zijn innemend en verslavend. Nadat de band het tempo terug oppikt met ‘Yekte’ besluit het dat het concert bijna afgelopen is. In de chatbox gonst het na het afsluiten van het laatste nummer vol aanvragen voor een bisnummer, maar tevergeefs.

Altin Gün laat nu ook live zien dat ze één van de meest veelzijdige psychedelische rockbands van het moment zijn. Het gebrek aan shows en tourritme lijkt het zestal nauwelijks te ondervinden. De band stelt op een bijzonder fraaie manier z’n nieuwe plaat voor – en dat in een prachtige setting die knap in beeld werd gebracht.

De komende weken vinden er via Ancienne Belgique online nog enkele concerten plaats. Zwangere Guy (12/4), Hi Hawaii & The Extentions (14/4) en Dans Dans (21/4) zijn onder meer te zien. Voor een volledig overzicht en meer informatie kun je terecht op de website van de zaal.