BeraadGeslagen swingt Diestortion vlotjes uit lockdown

door Quinten Jacobs

Na een maandenlange marteling van gecancelde concerten, herleeft het livecircuit weer de afgelopen dagen. De Diestse concertorganisatie Diestortion heeft dat goed begrepen en programmeerde deze week elke avond een beloftevolle, Belgische artiest. Maandag speelde Bonzo, dinsdag was het aan Merope en gisteren mocht BeraadGeslagen het post-lockdown livecircuit induiken. Lander Gyselinck (STUFF., Hihats In Trees) en zijn maatje Fulco Ottervanger (Stadt, De Beren Gieren, FULCO) maken al een aantal jaren furore met hun lintjazz-synthbebouwing-stoepdisco-muziek en losten in 2018 het fantastische ‘Duizeldorp’.

Voor de gelegenheid had organisator Diestortion een bijzonder locatie uitgekozen voor het concert. De industriële sfeer die hing in de bovenverdieping van een Diestse hangar, paste wonderwel bij de funkjazz van het duo. Zoals gewoonlijk had BeraadGeslagen zich in het midden van de zaal opgesteld en stond het publiek daar, coronaproof, rond opgesteld. Dat zorgde voor een frisse en heel vrije dynamiek waarin Ottervanger en Gyselinck zich naar hartenlust konden uitleven.

Een knaller van een liveset was het resultaat. BeraadGeslagen experimenteerde met heel veel nieuw materiaal waarvan het eerste gedeelte zwaarder en wat donkerder klonk dan eerder werk. Erg was dat zeker niet, want het geheel klonk bezwerend en bleef altijd meeslepend. Na een minuut of 20 kregen we met ‘Bikini’ toch een bekend nummer, waar evenwel een dikke 10 minuten improvisatie zat bij- en tussen gespeeld. De spontaniteit, het spelplezier en de frisse dynamiek waarmee het duo zijn publiek aan het dansen krijgt, is indrukwekkend en aanstekelijk. Waar andere muzikanten die hun instrumenten tot in de puntjes beheersen soms vooral cool en wat arrogant (willen) overkomen, is bij BeraadGeslagen het tegendeel waar. Gyselinck en Ottervanger genoten zichtbaar van het feit dat ze opnieuw live konden spelen en dat enthousiasme sprong ook over in hun muziek, die erg speels, maar niet minder geniaal klonk.

Met naar het einde toe ook nog een hele dosis nieuw materiaal (zit er een nieuw album aan te komen?) dat erg veelbelovend klonk én een uitgebreide versie van ‘Duizeldorp’, liet BeraadGeslagen aan iedereen voelen hoe geweldig livemuziek ook weer was. Een kamerbrede glimlach en een diep respect voor het talent van beide heren was na afloop het resultaat.

Vanavond spelen Frankie Traandruppel en Fake Indians op Diestortion. Zaterdag is het de beurt aan Peuk. Tickets vind je hier.

BeraadGeslagen heeft deze zomer nog meer optredens gepland. Een overzicht vind je op deze pagina.