Black Box Revelation draait zonder sputteren warm in de Ancienne Belgique

door Koenraad Stevens

Je zal maar Black Box Revelation heten en drie keer de Ancienne Belgique uitverkopen. Met een dijk van een livereputatie achter de naam is het inderdaad niet evident om verrassend uit de hoek te blijven komen. Maar daar hadden Jan Paternoster en Dries Van Dijck gisteren duidelijk geen last van. Als vanouds kregen ze het publiek vlotjes mee, deze keer ter promotie van hun vijfde studioalbum ‘Tattooed smiles’.

Foto’s door Sanne Gommers.

Net zoals het album werd de avond op gang getrokken met ‘Kick the habit’. Het duo heeft zich voor de gelegenheid laten versterken door de multi-inzetbare Jasper Morel, die nu eens de toetsen bediende en dan weer – voor zover dat nog nodig was – Paternoster op een voortreffelijke manier versterkte als tweede gitarist. Met een droge “Goeienavond Brussel, ça va?” begroette de frontman zijn volgelingen, die hij graag eens in de ogen kijkt en om die reden de lichtman vraagt om even de zaalverlichting aan te steken.

Na ‘Mama call me please’ – wat een lekkere outro was dát – volgde met ‘High on a wire’ meteen een eerste hoogtepunt. “Ge moogt vanavond alle verlegenheid opzij schuiven”, aldus de frontman. Vervolgens kregen we met ‘Lazy St’ en ‘Blown away’ nog wat meer nieuw materiaal op de plank. Door met onder andere ‘Gloria’ af en toe een bekender nummer in de set te draaien, bleef de toeschouwer alert en de interesse op peil. Van de bands recentste worp bleek vooral de titeltrack live goed te werken.

Hebben we al vermeld dat er duchtig meegezongen werd in de AB? Bij deze: de keeltjes gingen vlotjes open bij klassiekers als ‘My perception’ en vooral ‘Never alone / Always together’. De outro van ‘War horse’ werd dan weer meermaals hernomen, waardoor het publiek verschillende keren verkeerdelijk het applaus inzette. Het geheel verteerde vlot en bracht ons meermaals in festivalstemming.

Het officiële gedeelte werd uiteraard besloten met ‘I think I like you’, waarop het trio even de bühne verliet om zich voor te bereiden op de toegift. Die werd ingeleid met ‘Gravity blues’ en nieuwe track ‘Laisser partir’. Er werd tot slot afgerond met een reprise van ‘Tattooed smiles’. Wij hebben het eerlijk gezegd zo niet met het hernemen van nummers tijdens optredens. Het biedt weinig meerwaarde en meestal was de eerste passage toch beter. Het betrof dan ook een jammere valse noot om een voor het overige sterke passage van Black Box Revelation te besluiten.

Black Box Revelation speelt de komende maanden een hele reeks shows in binnen- en buitenland. Een volledig overzicht vind je op hun facebookpagina.

In de Ancienne Belgique kan je binnenkort Jaako Eino Kalevi (19/03), Fews (22/03) en Maribou State (26/03) aan het werk zien. Een volledig overzicht vind je op de website van de zaal.