Breekbaar maar sterk: The xx wordt op handen gedragen tijdens exclusieve Studio Brussel-showcase

door Rana Cools

We durven het er op nagaan: deze week heeft Vlaanderen z’n brievenbus meer dan gemiddeld veel leeggemaakt. Iedereen wou een blinkende kaart met een ‘X’ op in z’n handen krijgen, want dat betekende dat je naar de exclusieve showcase van The xx in het Antwerpse Plein Publiek mocht gaan.

Een honderdtal gelukkigen werden uitgenodigd en stonden rond acht uur ‘s avonds in de rij aan te schuiven. Blije gezichten in de serre van Plein Publiek, wachtend om ‘I see you’ van The xx voor de eerste keer live te horen. Wat dat betreft was er toch iets raars op te merken: je zou verwachten dat het drietal overwegend nummers van hun laatste plaat speelde aangezien de showcase gepland was om het nieuwe album te promoten – dat was niet het geval. Oude liedjes als ‘Islands’ en ‘Crystalised’ kregen een plekje tussen ‘Say something loving’ en ‘I dare you’, en Jamie xx mixte zonder enige moeite ‘Fiction’ en ‘On hold’ aan elkaar. Heel eventjes leek het alsof we in een nachtclub waren beland waar Jamie heer en meester was, want wat is die man goed.

Er zat wel veel balans in de setlist. Beginnen deden Jamie, Romy en Oliver met het opzwepende ‘Lips’, dat een van de meest dansbare nummers van de groep moet zijn. De echte hoogtepunten waren minder groots: het gestripte ‘Basic space’ was perfect op z’n plaats in deze kleine zaal, net als de ballad ‘Performance’. Romy is niet alleen als zangeres gegroeid, maar ook als artieste: nog nooit zagen we ze zo sterk en tegelijkertijd zo breekbaar op het podium staan als gedurende het laatstgenoemde nummer.

Tijdens de show legde Oliver uit dat ze zenuwachtig waren voor deze show, omdat het veel spannender is om voor een klein publiek te spelen dan op Pukkelpop of Rock Werchter. Die zenuwachtigheid was voor niets nodig: The xx werd op handen gedragen door het publiek, zo getuigde het minuten durende applaus na single ‘On hold’ en het feit dat iedereen ook alles van de nieuwe plaat kon meezingen, tot verbazing van de groep. Romy vulde Oliver perfect aan door te zeggen dat dat net is waar ‘I see you’ voor staat: het publiek zien en reacties eindelijk van gezicht af kunnen lezen. Wel, we saw you, The xx, en het was verdomd goed.

Lees ook onze albumreview van ‘I see you‘. 

Setlist:

Lips
Crystalised
VCR
Say something loving
Basic space
Performance
Infinity
Islands
I dare you
Fiction
-Jamie solo-
On hold
Intro
Angels