Car Seat Headrest imponeert in de Botanique, 21 februari 2016

door Arnout Coppieters

Nog maar net getekend bij Matador Records bracht Car Seat Headrest, het vehikel waarmee Will Toledo muziek aan de man brengt, voor het eerst een bezoek aan België. De Botanique leek daarvoor de uitgelezen locatie. Onbekend betekent helaas vaak ook onbemind en dus speelde Car Seat Headrest voor een spreekwoordelijke drie man en een paardenkop in de niet uitverkochte Witloof Bar.

Dat kon de pret echter niet drukken en de afwezigen hadden ongelijk. Het aanwezige publiek wist duidelijk te appreciëren dat er kwaliteit werd voorgeschoteld en maakte dat kenbaar door enthousiast te applaudisseren na elk nummer. Toledo maakt al erg lang muziek en speelde al ettelijke albums vol. Die bracht hij echter telkens uit in eigen beheer. Het is pas sinds zijn contract bij een echte platenmaatschappij dat hij nu ook effectief klaar lijkt om de wereld te veroveren. De eerste stap zette hij met de release van ‘Teens of style’, een bloemlezing uit al zijn eerdere werk; een album dat een aaneenschakeling van hoogtepunten is. Nochtans putte Toledo niet al te veel uit zijn doorbraakplaat. ‘Something soon’ en ‘Times to die’ waren evidente uitschieters, maar het al even briljante ‘No passion’ haalde de setlist niet. Dat was ergens wel jammer want onbekende nummers waren eigenlijk al voldoende aanwezig.

Toch was er geen man overboord. De band bleek uitstekend op elkaar ingespeeld en denderde ongemeen hard door het optreden. Een sporadisch rustpunt niet te na gelaten, werd het publiek verwend met een fijne zacht-hardafwisseling die ergens in de verte deed denken aan de dynamiek waar ook Pixies bekend mee werd. De slungelige boy next door-pose van Toledo was een afleidingsmanoeuvre voor het razende gitaarwerk, maar paste dan weer wel perfect bij de semi-verveelde teksten en de niet altijd perfecte zang die het geheel kruiden. Tijdens ‘Strangers’ wisselden Toledo en de drummer van instrument al was het niet helemaal duidelijk welk idee daar achter zat. Naast het putten uit ‘Teens of style’ werd er ook mosterd gehaald bij het oudere werk en werden ook al liedjes van het op stapel staande album erbij gehaald. Deze songs beloofden alvast meer van het goede dat de band tot nu toe al tentoonspreidde. Het kan dan ook bijna niet anders dan dat Car Seat Headrest opnieuw zieltjes gewonnen heeft.

De Botanique programmeert binnenkort nog onder meer Marina & the Diamonds, Jaakko Eino Kalevi en Frankie Cosmos. Check de site van de zaal voor de volledige kalender, info en tickets.

Lees onze review van ‘Teens of style‘.