Charlotte Gainsbourg etaleert haar dansbare klasse in De Roma

door Yannick Verhasselt

Met een nieuwe ep ‘Take 2’ onder de arm, besloot Charlotte Gainsbourg een kleine tour in te lassen. Zo gaf ze fans nog een laatste kans om haar met voornamelijk nummers van haar laatste plaat ‘Rest’ aan het werk te zien. Hoewel het concert dezelfde setting als  Cactus Festival of Les Nuits Botanique, was er van weinig enthousiasme bij het publiek geen sprake. Gainsbourg toverde De Roma al snel om tot een heuse rave-tent en bedwelmde je met duistere indietronica.

Als voorprogramma koos Gainsbourg ervoor om bandlid Aurélien Hamm zijn gang te laten gaan onder zijn alter ego Saint DX. De man achter de elektronicakast speelde een prima set achter zijn keyboards, alhoewel hij in het begin wat last leek te hebben van zenuwen groeide hij per nummer in zijn set en deed hij bij momenten qua instrumentatie en vibe zelfs wat denken aan Sampha.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Charlotte Gainsbourg @ De Roma  #charlottegainsbourg #deroma #antwerpen #thisisantwerp #zotvana

Een bericht gedeeld door Andrea Guerra (@tinelita) op

Na een halfuurtje stapte Gainsbourg en de voltallige band op het podium. Net als de podiuminkleding waren ze allemaal volledig in het wit gehuld. De inkleding van haar tour deed heel erg veel denken aan de iconische set-up van Justice, met boven de band een aantal spiegels uitgestald en belichting die verticaal bewoog. Gainsbourg zelf begon aan haar piano met één-tweetje ‘Lying with you’ en ‘Ring-a-ring o’roses’ waarna ze zich iets gemakkelijker nestelde om ‘I’m a lie’ te brengen. Toch bleef ze doorheen haar set vrij terughoudend en kwam haar expressie niet verder dan zwaarmoedig staren naar het verlichte vierkant voor zich.

Daarna volgden een drietal nummers die het concert dankzij typische Franse synthrock naar een hoger niveau tilden. Het eerste (‘Sylvia says’) galmde als een echte pophit door de zaal en het derde werd een LCD Soundsystem-aanpak van Eels’ ‘Bombs away’. ‘Deadly valentine’ werd op dezelfde poppy manier gebracht als ‘Sylvia says’ maar kende in het tweede deel een magistrale opbouw waarbij de bandleden het beste van zichzelf gaven en harder, beter, sneller en sterker speelden om uiteindelijk alles los te laten in het refrein van het nummer. Gainsbourg verheerlijkte vervolgens eerst zichzelf op ‘Charlotte for ever’ om daarna op een liefelijke manier ‘Kate’ op te dragen aan haar halfzus omdat haar kindertijd een heel belangrijke periode en inspiratiebron voor haar is, net zoals ‘Les crocodilles’ eerder op de avond.

Het lijkt wel een trend in De Roma maar ook gisterenavond verlieten al veel mensen de zaal na de originele set. Gelukkig kwam Gainsbourg wél terug en begon ze haar bisronde met een verstillende cover van Kanye Wests ‘Runaway’, die haar tedere stem nog maar eens in de schijnwerpers zette terwijl haar drummer, gitarist en keyboard-speler op diezelfde frêle manier hun instrument verzorgden. Aansluitend coverde ze ‘My lost tenore’ van Tristiana, om uiteindelijk af te sluiten met ‘Lemon incest’ en de boodschap dat Gainsbourg met haar band nog nooit zoveel plezier heeft gehad als met deze tour.

Charlotte Gainsbourg speelt vanavond in een uitverkocht Ancienne Belgique.

In De Roma kun je binnenkort nog The Calicos (21.12), Frank Van Der Linden (28.12) en BeraadGeslagen (10.1) aan het werk zijn. Een volledig overzicht vind je op de website van de zaal.