Dansend de gracht in met Chibi Ichigo in de AB Club

door Kenny Vermeulen

Mix een voorprogramma vol goesting met een spetterend hoofdact, en wat krijg je? Een heel dik feest. Gisteren werd het dan ook een uur lang stevig losgaan op Promis3 en Chibi Ichigo.

Elk van mijn concerten begin ik ’s middags met een rondje research. Kwestie van te weten waar ik me die avond mag aan verwachten. In het geval van ‘Promis3’ leek dat: Belgische hyperpop met een serieuze streep trance uit de 90’s en een stevige dosis harde beats. Mijn grootste vraag was daarbij vooral of ze er zouden in slagen om hun zalige 3D-rendered videoclips over te brengen in een liveshow. Als voorprogramma heb je namelijk niet meteen de ruimte om te projecteren of andere visuele inkleding te doen.

En boy, did they deliver. Op het podium, Andras en Brent, in een 90’s inspired outfit met bijhorende cowboyhoed en dansmoves die wel heel hard leken op tectonic (zonde dat dit nooit een ding werd in Vlaanderen). Door de boxen onder meer hun versie van Eiffel’s ‘Blue’ en hun eigen ‘Simulated Paradise’. Op de vloer een publiek dat niet helemaal klaar leek voor zo’n stevig begin. Dat deerde Andras en Brent allerminst. Zij brachten 20 minuten lang hyperpop van ’t hoogste niveau. Ontzettend benieuwd naar wat ze als hoofdact zullen brengen wanneer er ook nog eens visuals bijkomen. Ik verwacht er alvast veel van.

Tijd voor ’t hoofdprogramma dan. Chibi Ichigo (Sabina Nurijeva), geboren in Rusland, wonend in Vorst. Mixt Russisch, Engels en Vlaams door haar nummers en wordt gezien als een van de grootste muzikale talenten van dit land. En terecht. Daarbij worden haar liveshow wel vaker aangevuld met 2 voguende dansers. Gevolg van dat alles? Een hele avond lang kon ik me niet van de gedachte ontdoen dat vele van haar nummers heel goed zouden scoren op Eurovision.

Serieus. Heel wat nummers leken de perfecte formule voor het jaarlijkse Europese liedjesfestival. Verschillende talen door elkaar? Jazeker. Een toonvaste zangeres die zingt met ontzettend veel overtuiging? Check. Nummers met een boodschap genre ‘Vraag me niet meer waar ik vandaan kom’? Yes. Dansers die de aandacht ook weten trekken? Check. Kort samengevat: Chibi Ichigo mag wat mij betreft gerust onze Vlaamse inzending worden volgend jaar. We zullen scoren.

Ben je benieuwd naar welke nummers de Hasseltse ‘kleine aarbei’ bracht, dan heb ik slecht nieuws, want herbeluisteren wordt lastig. Nummers als ‘Camouflage – Nieuwe rage’, ‘Waar kom je vandaan’ en ‘Meer’ zijn online nog niet te vinden. En toch hield dat het publiek niet tegen om zich helemaal te smijten. Dat onderstreept vooral de catchyness van haar nummers, de sterkte van haar stem en de bijhorende arragementen. Chibi weet hoe ze een nummer moet schrijven. Geef die nieuwe nummers nog een paar maand in roulatie en iedereen staat ze dan ook zwetend en dansend mee te brullen in de volgende festivaltent. 

Eén klein gek momentje tijdens de show wel. Ergens in ’t midden van de set na ‘Planeet’ en ’Stop waar je staat’, vroegen de dansers iedereen op ’t podium. Dat zorgde voor een nummer lang volle gas maar daarna ook even een domper op de feestvreugde omdat iedereen het podium terug af moest. Dat leek me dan ook eerder iets voor een encoremoment. Podium op, nog eens goed samen dansen en dan afsluiten.

Wat er dan wel op het einde van de set gebeurde? De grootste verrassing van de avond. “Je dacht toch niet dat ik ‘Gracht’ niet zou spelen?”, vroeg ze retorisch. En toverde daarna Jan Paternoster himself van achter de coulissen. Hun live versie van hitsingle ‘Gracht’ bleek een meer dan geslaagde afsluiter van een concert dat de kwaliteit van de Brusselse rapper nog maar eens onderstreepte.

Chibi Ichigo, douze points.

Chibi Ichigo speelt deze zomer op onder andere DOUR en Pukkelpop.