De vijf hoogtepunten van Soldier’s Heart afscheidsoptreden in de Vooruit

door Agathe Danon

Lang naar uitgekeken, even lang gevreesd en gisteren dan eindelijk daar: het afscheidsoptreden van Soldier’s Heart, een band die voor menig Indiestyle-schrijver veel betekend heeft. Het zou zonde zijn om over hun laatste show te gaan schrijven dat het niet hun beste was, of dat al het feestgedruis het concert wat in de weg stond. Vandaar zoomen we liever in op de vijf hoogtepunten van de avond.

De gasten: oké misschien waren ze muzikaal gezien niet altijd verantwoordelijk voor de hoogtepunten, de gasten zorgden wel voor een olijk, vrij sfeertje dat de Soldier’s Heart-shows altijd kenmerkte. Tsar B bracht wat ontspanning op het podium, terwijl Lennert Coorevits van Compact Disk Dummies wat extra energie in de set wist te steken. Beste gast was echter Maarten Devoldere, die met Sylvie voor een intiem momentje wist te zorgen tijdens een gestripte versie van een ouder, onuitgebracht nummer.

‘Broad daylight’: ze hadden zichzelf beloofd hem niet meer te spelen, maar konden moeilijk anders tijdens hun afscheidsfeestje. De cover van ‘Broad daylight’ werd gemaakt voor De Nieuwe Lichting en bleef een tijd lang een vaste waarde in Soldier’s Heart sets. Het is best wel logisch dat ze hem na een tijdje niet meer wilden spelen – genoeg beter eigen materiaal achter de hand – maar werd dus dé verrassing van het optreden in de Vooruit. En wie genoot er niet van om nog eens die heerlijke mix met The Wallace Collective’s ‘Daydream’ te horen en “broad daylight” mee te schreeuwen.

De outro’s: doorheen de jaren heeft Soldier’s Heart een stevige liveset en -reputatie weten op te bouwen. Waar het kwintet bij aanvang charmant maar vaak ook wat rommelig klonk, zijn de nummers op het podium doorheen de tijd heel erg verfijnd. Beste toonbeeld daarvan zijn de gekke hernemingen op het einde van een liedje die alles nog net dat tikkeltje beter maken en vooral garanderen dat er ook gedanst wordt. Het zijn bovendien de momenten waarop de groep nog wat durft te experimenteren met vreemde electronica. Precies wat we zo fijn vonden aan Soldier’s Heart, dat ze zich nooit hebben willen schikken naar de mainstream.

‘Savage’: als er één song van Soldier’s Heart de geschiedenisboeken in gaat, dan moet het wel ‘Savage’ zijn. ‘t Is misschien niet het beste nummer dat de groep ooit opgenomen heeft, maar live is het nummer ver voorbij de status van een cultklassieker gegroeid. Serieus, wie niet één keer in z’n leven “don’t fuck it up, don’t you ever ever dare” meekeelde, heeft eigenlijk niet echt geleefd. Uit het publiek doken ineens kartonnen hartjes en rozen op, maakte deze laatste ‘Savage’ toch wel bijzonder speciaal.

‘Let it all end’: het was de titel van het optreden, de laatste single die Soldier’s Heart uitbracht en de gedoodverfde afsluiter. Heel goed nummer ook, hier extra emotioneel. De soldaatjes verdwenen op het einde achter een doek waarop filmpjes uit de geschiedenis van de band werden geprojecteerd, van De nieuwe lichting tot de laatste videoclip. Uiteraard was het hoogtepunt hier meteen ook een dieptepunt: het einde van Soldier’s Heart. Het is nu al uitkijken naar de reünie.

Foto’s van Agathe Danon.