Destroyer imponeert in de Botanique, 4 november 2015

door Arnout Coppieters

Het zijn laatbloeiers, de Canadezen van Destroyer. Zoals wel vaker gebeurt in het indierock-genre, was er niet direct veel belangstelling voor de albums van Dan Béjar en zijn band. Gestaag bouwden ze wel een fanbase op, maar erg bekend was en is de groep nog steeds niet. De positieve reviews van Pitchfork en andere blogs voor de twee recentste albums van Destroyer (respectievelijk ‘Kaputt’ en ‘Poison season’), hebben natuurlijk wel voor meer naamsbekendheid gezorgd.

En dus mocht Destroyer aantreden in een uitverkochte Rotonde van de Botanique. Een prima setting voor de sfeervolle muziek van de band. Het kleine podium daar was maar net voldoende groot om de volledige collectie muzikanten onderdak te bieden. Drums, basgitaar, trompet, piano, saxofoon, dwarsfluit, een duo gitaren en de stem van Béjar moesten drummen om een plaatsje te veroveren. Een klein kwartiertje te laat begaf de band zich op die bühne om een uur lang een wervelende set te spelen. Tempo, afwisseling, een strakke ritmesectie: alles zat erin.

Dat Dan Béjar bleek te sukkelen met keelproblemen, weerhield hem er toch niet van het beste van zichzelf te geven. Iets wat het enthousiaste publiek zeker wist te appreciëren. Door de instrumentatie nam het geluid zelfs af en toe post-rockachtige proporties aan, met vlammende gitaarlijnen die een hevig gevecht leverden met de blazers en een drummer die zijn drumvellen op regelmatige basis bijna aan de gort sloeg.

Het grimmige ‘Forces from above’ en het meer uitbundige ‘Times square’, niet toevallig twee hoogtepunten van het laatste album, toonden zich vroege uitschieters. De nodige rustpunten waren eveneens aanwezig; nummers waarin de zang de bovenhand nam en, ondersteund door een beperktere selectie instrumenten, de hele zaal in vervoering wist te brengen. De reguliere set werd afgesloten met een knallende versie van ‘Dream lover’, bisnummer ‘Rubies’ was een extra toetje. Ondergetekende vertrok in een roes terug naar huis.

Binnenkort kan je in de Botanique o.a. Oneohtrix Point Never (09.11), Protomartyr (09.11) en Braids (13.11) aan het werk zien. Info & tickets vind je op de website van de zaal.