Dotan is de stem van een generatie tijdens afgelaste AB-show

door Frederik Jacobs

#reclame Na de wel héél fel overdreven hetze rond zijn persoon, snoerde Nederlandse superster Dotan Harpenau woensdagavond in de Ancienne Belgique alle criticasters de mond met een wereldshow. Onze influencer ter plaatse werd helemaal weggeblazen.

Dotan

Hoewel Dotan aanvankelijk een nogal afwezige indruk gaf, brak de hysterie al snel los in de AB. Het moet van The Beatles geleden zijn dat we nog zoveel krijsende mensen, flauwvallende fanatici en blote borsten bij elkaar zagen. De duizenden fans die sinds maandag kampeerden op de Brusselse Anspachlaan kregen geen ongelijk. Woensdag kregen ze zelfs nog versterking door de spionkop in groene en rode tenue die ook ergens niet was komen opdagen. Nog voor Harpenau één noot gespeeld had, regende het op Twitter al van de positieve reacties die allemaal op hetzelfde neerkwamen: ‘dit was het beste optreden ooit’.

We willen dan ook een diepe buiging maken voor Dotan. Dat hij een man van de wereld is, zag je meteen terug in het publiek: fans kwamen letterlijk van over de hele aardbol om hem aan het werk te zien. De Nederlandse artiest – die zelf Israëlische roots heeft – bedankte door met scherp een resem hits – ‘Home’, enzo – af te vuren op het uitzinnige publiek, niet in het minst op zijn Palestijnse fans.

Met een cover van ‘We are the world’, kregen we een verrassing van formaat voorgeschoteld. Dotan nodigde onder meer zijn vrienden Ish Ait Hamou, Ingeborg, de Dalai Lama en Michael Jackson uit op het podium voor wat het meest beklijvende muziekmoment van het jaar moet zijn geweest. De song werd bovendien live opgenomen, en de opbrengsten beloofde Dotan door te zullen storten naar ‘Tsunami 12 12’. Naast een groots muzikant is de man dus ook een groots weldoener.

Dat hij een hart voor anderen heeft, bewees de singer-songwriter andermaal door een superfan erbij te halen op het podium. De man – die graag anoniem bleef onder de schuilnaam ‘Frigo’ – zag onlangs zijn veelbelovende voetbalcarrière verloren gaan wegens een gebroken geloofwaardigheidsbeentje. Dotan droeg het nummer ‘Fall’ aan hem op, om ten slotte bemoedigende woorden toe te fluisteren met het oude Chinese gezegde ‘你的呼吸很臭’. Dat hij een wijs en geletterd man is hoeven we u niet meer te vertellen.

Zeggen dat dit het concert van het jaar was, is een understatement. Je zou Dotan gemakzuchtig de nieuwe Bono, Freddy Mercury of John Lennon kunnen noemen, maar dat zou afbreuk doen aan wie hij echt is: zichzelf. Een oprechte, immer bescheiden wereldverbeteraar.