Een sterk gegroeid Hydrogen Sea doet de Ancienne Belgique wegzweven

door Annelies Rom

Voor hun nieuwste album ‘Automata‘ evolueerde Hydrogen Sea van duo tot een vijfkoppige band, en die stap bleek donderdagavond een succes in een uitverkochte AB Club. Door Patricia Vanneste (ex-Balthazar), Joris Caluwaerts (STUFF.) en Steven Van Gelder (Tout Va Bien) toe te voegen aan de groep klinken ze toegankelijker en vooral rijker.

Hydrogen Sea had Fortress meegenomen als voorprogramma. De Antwerpse groep met ex-School is Cool-lid Hanne Torfs bewees zich tijdens z’n set als ideale support act, maar beschikte nog over te weinig potentieel om ons grootse toekomstplannen te bezorgen. Ze brachten zowel intrigerende electronica en opzwepende klassiekere songstructuren. Door die elementen schijnbaar willekeurig met elkaar te mixen, raakten we al snel de draad kwijt. Net uitgebrachte single ‘Darkside’ hield wel stevig stand.

Na het ietwat onsamenhangende Fortress volgde het uitgebalanceerde Hydrogen Sea. Ze begonnen de avond met het mysterieuze ‘You are here’ en zetten daarmee de toon voor de rest van de avond. De Brusselse band nam ons mee naar een nieuwe dimensie waar rust en sereniteit heerst en wij lieten ons gewillig meevoeren. Zangeres Birsen Uçar toonde zich als perfecte gids en wanneer ze het publiek toesprak kregen we geen ellenlange monologen over de muziek, wel een charmant “Welkom, ik ben blij dat jullie hier zijn.”

De personeelsuitbreiding werd meermaals in de verf gezet. Aan verschillende nummers werden extra solo’s toegevoegd, die leven in de show brachten wanneer de rust te overheersend dreigde te worden. Op deze releaseshow brachten ze logischerwijs overwegend nieuwe muziek, en wanneer ze dan toch een paar keer teruggrepen naar oudere nummers merkten we duidelijk een leeftijdsverschil. In de nieuwe nummers komt de dromerige stem van Birsen Uçar veel meer naar voren, iets waar we alleen maar blij om kunnen zijn. Voor de afsluiters werd wel teruggegrepen naar nummers uit het verleden, die een nieuw laagje vernis kregen. Door ‘Indigo world’ te brengen met enkel een piano als begeleiding, nam de rust en sereniteit voor een laatste keer de bovenhand en met ‘Wear out’ kozen ze voor de perfecte afsluiter. Iedereen kon zo opgetogen naar huis.

Binnenkort kan je ook Saloli (29/04), Mark Guilana (30/04) en Eartheater (01/05) aan het werk zien in de Ancienne Belgique. Tickets hiervoor zijn te koop op de website van de zaal.