Een verstillend afscheid van en ode aan Jóhann Jóhansson in de Brusselse Begijnhofkerk

door Yannick Verhasselt

Begin dit jaar kregen we het trieste nieuws te horen dat IJslands componist Jóhann Jóhansson was overleden in zijn appartement in Berlijn. Jóhansson maakte naam en faam met albums als ‘Englabörn’, ‘Virðulegu forsetar’, ‘Fordiandia‘ of zijn laatste album, uit 2016, ‘Orphée’ maar was ook actief als componist voor verschillende soundtracks van films. Zo hoort de soundtrack voor ‘Arrival’ zeker tot een van zijn beste werken. Voor dit concert hadden AB-huisartiest en goede vriend Adam Wiltzie en het management van Jóhansson samengezeten om een uniek concert te organiseren ter nagedachtenis van Jóhann.

Het concert werd daarom voor deze speciale gelegenheid georganiseerd in de prachtige Begijnhofkerk, op wandelafstand van de Ancienne Belgique. Op het programma stond, niet toevallig gekozen, Jóhansson’s tweede album ‘Virðulegu forsetar’. Het album werd voor gisteren slechts tweemaal integraal uitgevoerd, met een première in Hallgrímskirkja, de plaats waar ook Jóhanssons uitvaart plaatsvond. De datum was evenmin zomaar gekozen, want het zou zijn 49e verjaardag zijn geweest. Met die informatie in het achterhoofd kon het niet anders dan een zeer memorabele avond worden.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Wat een unieke locatie voor #eerbetoon aan #johannjohannsson @abconcerts #begijnhofkerk #tribute #composer #iceland #soundtrack #electro

Een bericht gedeeld door Bianca Debaets (@biancadebaetsbrussels) op

Het album in kwestie is vrij minimalistisch en bestaat slechts uit vier nummers met vooral blazers in de hoofdrol. Dirigent Guðni Franzson begeleidde ons figuurlijk doorheen epische IJslandse landschappen met behulp van zijn gezelschap, bestaande uit Skúli Sverrisson, Adam Wiltzie en het Belgische koperensemble Belgian Brass. Door de innemende locatie voelde je jezelf haast een passagier aan boord van een schip dat doorheen de Noord-Atlantische wateren vaarde. De kabbelende, dan weer verwoestende drone speelde een prominente rol doorheen het concert en zorgde ervoor dat de spanningsboog werd opgetrokken voor een volgende zeeslag. De enkele kleine toetsen van Wiltzie tussen het gracieuze geblaas zorgden voor meerdere breekbare momenten. Het emotioneel zwaar beladen schip hield na een dik uur halt waarna een welverdiende staande ovatie volgde, niet alleen voor de prestatie van het gezelschap maar ook uit immens respect voor een muzikaal talent dat ons veel te vroeg werd ontnomen.

Het concert werd door de organisatie opgenomen en zal volgende week online worden geplaatst. Op die manier kan iedereen die erbij was of er niet kon bij zijn via deze weg het concert en Jóhann koesteren. Om die reden was het nemen van foto’s of filmen verboden, wat de beleving van het concert voor mij des te intenser maakte. Ik quote even de man die naast me zat, het volgens mij perfect omschreef: “Het is alsof we ons voor een uurtje gaan verwijderen van de wereld die we kennen”. Het concert was een prachtige saluut naar een werkelijk fantastisch man. Merci, Jóhann, voor alles.

In de AB kun je de komende maanden nog concerten zien van onder meer Madensuyu, Ezra Collective en Colin Stetson. Een volledig overzicht vind je op de website van de zaal.