Foto's en verslag Baxter Dury in Botanique op 17 mei - charismatisch

door Bart Vander Sanden
Baxter Dury
Baxter Dury
Baxter Dury
Baxter Dury
Baxter Dury
Baxter Dury
Baxter Dury
Baxter Dury

Foto’s Bart Vander Sanden, verslag Bart Somers

Als we goed kunnen tellen, hebben Les Nuits Botanique 2012 er ondertussen alweer acht mooie festivaldagen en een rustdag op zitten. Gisterenavond gingen we een kijkje nemen in de Orangerie, waar Baxter Dury de publiekstrekker was, en twee Belgische acts de zaal mochten opwarmen.

Van opener Oh Burgundy vonden we dat het duo wel een mooi Engels accent had voor een Franstalige band. Toch oordeelden we ook dat de songs van de twee jongelui, die slechts aan hun derde optreden toe waren, stonden voor typische Franse dan wel Waalse folkpop, vooral door de kenmerkende samenzang. Het resultaat lijkt in zo’n geval meestal op Kings Of Convenience, zonder het genie van deze Noren. Bij thuiskomst bleek dat we ons huiswerk niet helemaal goed gemaakt hadden, en dat de twee uit Gent en Brussel komen. Het gegeven dat de liedjes iets origineler mogen zijn blijft overeind, al zagen we wel een groep met een fijne basis om op verder te werken.

Wel uit Walloni√ę, en meer bepaald uit Luik, is Leaf House, de band die omstreeks 21 uur als tweede mocht aantreden en de Orangerie probeerde te imponeren met een door dreampop gedomineerde mix van vele genres. Hoewel ook zij tijdens de eerste songs enkele symptomen vertoonden van doorsnee Waalse samenzang, kregen we voldoende variatie om geanimeerd te blijven staan kijken en luisteren naar de zanger die soms J√≥nsiaanse hoogten opzocht. Mede door de link naar de IJslandse zanger duikt er vaak een zweem van post-rock op in de muziek van Leaf House, al vervagen de grenzen tussen de verschillende stijlen ook om de haverklap in de instrumentale passages. Toen na ongeveer een halfuur de eentonigheid licht kwam dreigen, drukten de Luikenaars die onmiddellijk de kop in met een song die qua percussie en gitaar Afrikaans aandeed. Onze eerste kennismaking met deze groep was zeker positief.

Baxter Dury, de man voor wie bijna iedereen was gekomen, stak van wal met een lofbetuiging aan het adres van de Botanique en drie songs over meisjes: ‘Francesca’s Party’, ‘Isabel’ en ‘Claire’. Daarmee koos de Brit duidelijk voor de aanval en vuurde hij meteen enkele succesbommen richting publiek, dat iets meer meisjeshoofden dan mannenkoppen telde. De tactiek van Dury werkte, en de man kon al snel niets meer fout doen, gesteund door een knappe stem, goede songs en bakken charisma. Hij wist zich bovendien omringd door goed volk met naast een stel sterke muzikanten ook nog een sidekick met prachtige vrouwenstem die de songs van een erg zuivere achtergrondzang voorzag.

Naarmate de set vorderde viel op dat de liedjes live vrij dicht aanleunen bij de studioversies, al worden ze wel allemaal heel mooi gebracht. Voor de toegevoegde waarde zorgt Baxter Dury zelf door hopen grappen mee te brengen en tussen de nummers door om de haverklap wat droge Britse humor tevoorschijn te toveren. De roadie die een drankje kwam brengen stelde hij bijvoorbeeld voor als “my boyfriend Lionel”. Vaak doet Dury denken aan grappige mede-Britten als Jarvis Cocker.

Een song die live wel veel sterker klonk dan op plaat was ‘Picnic on the Edge’. Het contrast tussen de vrolijke surf waarmee het lied begint, en de punky noise waarmee het eindigt, kwam perfect uit de verf. Met ‘Beautiful Babies’ speelde Baxter Dury ook een nieuw nummer dat in elk geval goed aansluit bij zijn recente repertoire. Tegen de tijd dat ‘Oscar Brown’ de set afsloot, begonnen we het wel stilaan moeilijker te krijgen om die kleine geeuw te onderdrukken.

Met de bisnummers ‘Cocaine Man’ en ‘Love in the Garden’ wist de zoon van Ian Dury nog op knappe wijze de puntjes op de i te zetten zodat we de zaal met een goed gevoel verlieten. Woorden als “fabuleus” en “onvergetelijk” mogen we houden voor een andere keer, al zagen we een mooi optreden van een charismatische artiest.

Les Nuits zetten de komende dagen onder meer Citizens! (19.05), Blood Red Shoes (20.05) en Gravenhurst (21.05) op de affiche. Klik hier voor tickets, de volledige kalender en verdere info.

Baxter Dury live zien kan binnenkort in Utrecht (Festival aan de Werf, 18.05, info & tickets) en Dour (Dour Festival, 15.07, info & tickets).