Foto's en verslag Django Django en Devin in Botanique op 13 mei – klasse bevestigd

door Bart Vander Sanden
Django Django
Django Django
Django Django
Django Django
Django Django
Django Django
Django Django
Django Django
Devin
Devin
Devin
Devin

Foto’s Bart Vander Sanden, verslag Bart Somers

De maand mei telt traditiegetrouw een hoop feestdagen. Hemelvaart en Pinksteren staan eraan te komen, Moederdag hebben we gisteren al gehad. En Django Django, binnenkort ongetwijfeld goden voor een pak mensen voor wie muziek een religie is.

Support kwam van Devin, een rock ‘n roll singer-songwriter uit de States die ook het stempel veelbelovend krijgt opgekleefd. In dat opzicht snappen we wel dat beide acts op één affiche stonden gisterenavond, al zou Devin beter uit de verf komen als voorprogramma van pakweg The Hives. Devin is typisch Amerikaans, typisch rock ‘n roll, met entertainen als ultieme doel. Dit zeggen ze ook zelf: “If you don’t have good time, then we failed”. Met singles als ‘I Don’t Think I’ slaagde de man met het schreeuwlelijke hemd er in elk geval in de Rotonde een fijn half uur te bezorgen met strakke en veelal stevige songs. Oefening baart kunst, laat hem dus nog een paar keer toeren als opwarmer voor grotere artiesten en er kan iets moois uit voortkomen.

Django Django is nu al een ster die elke dag een beetje hoger de hemel in schiet. Meer dan het podium betreden moesten de jonge wolven dan ook niet doen om de euforiemeter van het publiek een eerste keer in het rood te doen gaan. Na de spacy intro mocht ‘Hail Bop’ de toon zetten voor wat een prachtige show zou worden. De band stond heel de tijd vrij statisch op het podium, al stoorde dit nooit echt. De zang was loepzuiver, de songs klasrijk tot en met. Gevarieerd ook: van een dubstepintro in ‘Waveforms’ over akoestische gitaren tot batterijen elektronische klanken, Django Django weet overal zijn weg mee. Post-punk, new wave, electronica, psychedelica, surf, you name it, they play it. Wat ook opvalt is het oog voor detail. Zo dragen de bandleden allen knappe t-shirts die er ongeveer identiek uitzien en ook weer niet helemaal: de kleuren zijn hetzelfde, het motief is dan weer telkens net een beetje anders. Misschien vindt niet iedereen dit belangrijk, wat ons betreft benadrukt het alleen maar het gevoel dat je naar een groep staat te kijken, en niet gewoon naar een zootje muzikanten.

Je bent goed of je bent het niet. Django Django is dat zeker wel, en heeft het in zich om een hele grote naam te worden. Je moet al Georges Leekens heten om je mening hierover de komende maanden al te herzien. Toen ‘Default’ er iets over halverwege de set doorkwam, in een snellere uitvoering dan de studioversie, maakten we ons de bedenking dat we tot dan toe al onophoudelijk geboeid hadden staan kijken en luisteren, en dat we allesbehalve ongeduldig hadden zitten aftellen naar deze radiohit. Onze raad: schaf je de cd aan, als je ze nog niet in huis hebt, en leer ze van buiten terwijl je je muffe festivaltent van vorig jaar weer lentefris maakt.

Les Nuits zetten de komende dagen onder meer Friends (15.05), Baxter Dury (17.05) en Citizens! (19.05) op de affiche. Klik hier voor tickets, de volledige kalender en verdere info.

Django Django live zien kan binnenkort onder meer in Tourcoing (Le Grand Mix, 22.05, info & tickets), Hasselt (Pukkelpop, 16-18.08, info & tickets), Biddinghuizen (Lowlands, 17-19.08, info & tickets) en Vlieland (Into The Great Wide Open, 07-09.09, info & tickets).

Django Django website

Lees hier nog eens onze album review van Django Django.

Album Django Django verdeeld door Warner Music