Foto's en verslag Elvis Costello & The Imposters in de AB op 30 mei – grootse dagen

door Robin Dua
Elvis Costello
Elvis Costello
Elvis Costello
Elvis Costello
Elvis Costello
Elvis Costello
Elvis Costello

Foto’s Robin Dua, verslag Wouter Jaques

Elvis Costello ziet er hoe ouder hoe beter uit. Met zijn 57 levensjaren presenteerde de grote performer zijn opvallende show vol trots. En trots mocht hij wezen: het podium straalde amusement uit: vol lichtjes, opvallende kleuren, een danscabine (the gogocage) en een groot rad (the spectacular spinning songbook). Laatstgenoemde was rijkelijk gevuld met de grootste hits, rariteiten en opvallende covers.

Gewapend met hoed en stok veranderde Costello in ‘Napoleon dynamite’. Met plezier werden lustige ladies uit het publiek gehaald. Zij mochten telkens aan het rad draaien en vervolgens vanuit een luie stoel (the society lounge) op het podium van hun keuze genieten met een drankje. Tenzij je natuurlijk door Costello’s assistente Valentina uitgenodigd werd te swingen in de Gogodance. Costello is meer dan ooit een gezellige en warme persoonlijkheid én een vat vol grappen. Bovendien werd het nog eens zo interessant wanneer anekdotes of verhalen achter de songs naar boven kwamen – met nostalgie kan je altijd imponeren.

Ondanks de enthousiaste sfeer en ambiance van het groots opgezette circus kwamen ingetogen songs als ‘Alison’ niet minder tot uiting. The Imposters straalden klasse uit en pronkten hier en daar met een indrukwekkende solo, met als hoogtepunt de virtuoze piano op ‘Clubland’. Ook het gemak waarmee verschillende stijlen elkaar afwisselden, was overtuigend. Zo werd de meesleper ‘Everyday I Write the Book’ achternagezeten door een ruige versie van Princes ‘Purple Rain’.

Costello acteerde geloofwaardig in de meest wisselende gedaantes, maar verbaasde het publiek het meest met ‘Jimmie Standing in the Rain’ uit zijn laatste album ‘National Ransom’. Voor de verandering solo: niet minder dan ’s mans innemende stem en wat gitaargetokkel. Helaas mocht er dit keer geen speciale gast aantreden. Vorige week in Londen sprong niemand minder dan Russell Crowe op het podium. Wel opvallend waren de covers, waaronder ‘Cry Cry Cry’ van Johnny Cash.

Meer dan twee en een half uur werden we zowel muzikaal als visueel geëntertaind. Een wervelende finale met alle grootste hits, eindigend in een magistrale ‘I Want You’ deed het publiek danig ophitsen. Zijn ongelofelijke uitstraling en vindingrijkheid maken ons vertrouwen in Costello’s toekomst onschendbaar.

Elvis Costello speelt vanavond in het Koninklijk Circus te Brussel (info & tickets). Op 7 juni staat hij in het Muziekgebouw Frits Philips te Eindhoven (info & tickets).

Website Elvis Costello

Greenhouse Talent zet binnenkort Leonard Cohen en een resem andere artiesten op verschillende Belgische en Nederlandse podia. Klik hier voor tickets, de volledige kalender en verdere info.

Laatste album Elvis Costello verdeeld door Universal Music