Foto's en verslag Goose + Montevideo, Botanique Brussel, 19 mei 2012

door Bart Vander Sanden
Goose
Goose
Goose
Goose
Goose
Goose
Goose
Goose
Montevideo
Montevideo
Montevideo
Montevideo

Foto’s Bart Vander Sanden, verslag Bart Somers

Het zal je maar overkomen: je heet Compuphonic, je mag een dj-set spelen als support voor Goose en Montevideo tijdens Les Nuits Botanique, en dankzij het lentezonnetje blijft iedereen op de trappen van het park zitten en speel je voor 20 mensen in een Chapiteau waar er 1000 binnen kunnen. Geen bal aan dus, noch voor de artiest, noch voor het publiek. Na 5 minuten verruilde ondergetekende dan ook de zaal voor de zonovergoten Kruidtuin.

De tent liep wel aardig vol voor Montevideo, een Brusselse band die vooral in Franstalig België al enkele jaren als veelbelovend wordt bestempeld, net een deal tekende bij EMI, en dus hoopt op de grote doorbraak in 2012 of 2013. In een klassieke bezetting bracht het vijftal voornamelijk (synth)pop die erg aan de eighties refereerde. Helemaal wild werden we er niet van, al was het onze eerste kennismaking met de groep, en leken enkele songs wel catchy genoeg om het goed te doen op de radio.

Een groep die we wel door en door kennen is Goose, dat een vrij korte set strak inzette met ‘Can’t Stop Me Now’ en ‘Black Gloves’, twee van hun populairste nummers. Dat onbekend ook in zekere zin onbemind is als een populaire band als Goose op de planken staat, bleek bij het trio songs dat volgde, en waartussen we de nieuwe single ‘Real’ herkenden. Het zorgde ervoor dat de fans een wat afwachtende houding aannamen, en hoewel de sfeer niet helemaal uit de zaal verdween, werd het volk er toch een pak rustiger door. We moeten dus afwachten hoe het publiek binnenkort op deze songs zal reageren als ze wat meer in het collectieve geheugen zitten. Onze eerste indruk is dat ‘Can’t Stop Me Now’ en ‘Words’ twee jaar geleden op Pukkelpop een iets warmer onthaal kregen, hoewel het grote publiek deze liedjes toen ook nog niet echt kende.

Om de set af te sluiten, greep Goose stevig in het zakje knallers dat hun debuutalbum rijk was. ‘Bring It On’, ‘British Mode’ en ‘Everybody’ zetten de Chapiteau op stelten en zorgden voor één van de sterkste momenten van deze Nuits Botanique. We hebben de indruk dat het eerste album van Goose langer zal meegaan dan hun vorige, en deze drie songs bewezen in Brussel nog eens hun tijdloze klasse. Dit is muziek die nog enkele generaties zal plezieren. Als bisnummers kregen we nog ‘Synrise’ en een erg knappe, heel lang uitgesponnen versie van ‘Words’.

Goose kwam, zag en overwon. Ondanks het iets makkere middenste gedeelte van de show, hebben we geen mensen gehoord die ontgoocheld waren over het optreden. Het is knap hoe de groep blijft evolueren. Kon je al duidelijk spreken van een stijlbreuk tussen de eerste twee platen, dan denken we dat album nummer drie alweer erg verrassend uit de hoek zal komen. We kijken samen met de fans en de gewone muziekliefhebber uit naar de release.

Les Nuits zetten vandaag en morgen nog onder meer Blood Red Shoes (20.05), Chassol (20.05) en Gravenhurst (21.05) op de affiche. Klik hier voor tickets, de volledige kalender en verdere info.

Goose website