Foto's + verslag White Denim + White Arrows in de ABClub op 26.05 – graag meer van dat

door Tina Herbots
White Denim
White Denim
White Denim
White Denim
White Denim
White Denim
White Denim
White Arrows
White Arrows

Foto’s Tina Herbots, verslag Paola Verhaert

Het laatste wat je van White Denim kan zeggen is dat ze graag op hun lauweren rusten. Vier jaar na hun entree in het muzikale circuit is de band al vijf albums rijker. Afgelopen zaterdag had de Ancienne Belgique de eer deze veteranen uit de Verenigde Staten welkom te heten.

Met temperaturen die hoge toppen scheerden en straten die krioelden van het volk, vormde Brussel de plek bij uitstek om de jongens van White Denim te ontvangen. Met hen nam de groep White Arrows, naar eigen zeggen the blackest white band, op sleeptouw. Dit voorproefje, afkomstig uit L.A., bewees zich na een halfuur een waardige voorganger van White Denim dankzij de tropische ritmen en de grillige tonen die ze brachten.

Tijd voor plat du jour White Denim. Een potpourri van psychedelica, zo zou je hen misschien nog het best kunnen omschrijven en dat is precies hoe de band zich ook op de bühne profileert. Niet één keer werd er gepalaverd met het publiek om aan te kondigen welk lied de revue aansluitend zou passeren. Mensen die zich verwachtten aan een vertaling à la lettre van studiomateriaal, zaten op de verkeerde plaats. Doorheen de impressionante set verweefde het viertal nummer na nummer scherpe klanken en karige deuntjes door elkaar, als waren we getuige van een langgerekte jamsessie die plaatsvond in hun eigen garage – ware het niet dat de kwaliteit van stadionniveau was.

Een performance als deze getuigt van vreselijk veel talent en durf om af te wijken van het gewoonlijke discours en een geanticipeerde setlist. Niet alleen zullen songs van White Denim als ‘Let’s Talk About It’, ‘Shake Shake’ en ‘Street Joy’ ervoor zorgen dat zalen met de grootte van de ABClub snel uit hun voegen zullen barsten voor deze band, ook is na vanavond duidelijk dat de podiumprestaties van de Texanen een prima visitekaartje vormen. Het is geleden van voorbije zomer, toen Tame Impala op gelijkaardige wijze experimenteerde met hun podiumplaats op Rock Werchter, dat een portie jams een immense indruk nagelaten heeft. Graag meer van dat.

De AB zet binnenkort onder meer L.A. Vampires (30.05), Bob Mould (03.06) en Dirty Three (06.06) op het podium. Klik hier voor tickets, de volledige kalender en verdere info.

White Denim live zien kan binnenkort in Groningen (Vera, 27.05, info & tickets), Nijmegen (Doornroosje, 28.05, info & tickets) en Amsterdam (Melkweg, 29.05, info & tickets).

White Denim website

White Arrows website