Verslag en foto's The Vaccines, Ancienne Belgique Brussel, 19 december 2011

door Filip Van Der Elst
The Vaccines
The Vaccines
The Vaccines
The Vaccines
The Vaccines
The Vaccines
The Vaccines
The Vaccines

Foto’s door Bart Vander Sanden

Verder verwijderd staan van de opzwepende rock van The Vaccines dan de ietwat aan Portishead schatplichtige shoegaze van Trailer Trash Tracys? Onmogelijk. Het voorprogramma slaagde er dan ook maar matig in om het publiek op te warmen voor het indie rock-feestje dat zich aankondigde. In een juiste setting kunnen Trailer Trash Tracys er mogelijk wel in slagen om een publiek in vervoering te brengen, maar vanavond duidelijk niet.

Het contrast met de opkomst van The Vaccines kon niet groter zijn: met ‘Blow It Up’ en het geweldige ‘Wrecking Bar (Ra Ra Ra)’ – een gebalde vuist van welgeteld 88 seconden – werden meteen twee prijsbeesten in de strijd geworpen. De handen gingen in de lucht en op elkaar, vooraan in de zaal werd hevig meegeswingd op de schandalig aanstekelijke gitaarriffjes. Vergeef ons de ietwat kitscherige terminologie, maar dit is zoals rock ‘n roll hoort te zijn: geen overbodige tierlantijntjes, gewoon krachtige en snelle songs, gebracht met de overgave van een nieuwsgierige jonge bende die vooral veel plezier wil maken. Het sexappeal van deze band kan moeiteloos concurreren met dat van zielsverwanten als The Strokes of Arctic Monkeys.

Een mens zou kunnen vrezen dat The Vaccines hun kruit te vroeg verschieten, maar net als op plaat werd in de Ancienne Belgique de ene knaller opgevolgd door een song die zowaar nog snediger uit de hoek komt. Of het nu hun gekende rechttoe-rechtaan rock ‘n roll is, zoals het nieuwe ‘Tiger Blood’ of ‘Under Your Thumb’, of een nummer waarbij het tempo opvallend naar beneden en de speelduur naar boven gaat – het heerlijk nostalgische ‘Wetsuit’, de perfecte meezinger ‘All In White’ en het meeslepende ‘Family Friend’ zijn uitstekende voorbeelden in deze categorie –, The Vaccines komen overal mee weg. En het leukste van al: there is more where that came from! Naast hun volledige debuutplaat passeerden ook enkele niet-uitgebrachte songs de revue. Hoewel die allemaal gebruik maken het inmiddels gekende Vaccines-recept, klinken ze even cool als wat we eerder al van hen te horen kregen. Zeker het gloednieuwe ‘Teenage Icon’ heeft alles in huis om de radiozenders en jouw playlist te veroveren.

De zaal ging uiteraard het meest uit haar dak bij hitsingle ‘Post Break-Up Sex’ – een pubsong zoals we ze al lang niet meer gehoord hebben – en het hyperkinetische ‘If You Wanna’, waarbij we er ons steeds weer op betrappen aan het eind volledig buiten adem te zijn. Afsluiter ‘Norgaard’ heeft hetzelfde effect: strofe, refrein en gitaarsolo volgen elkaar in sneltempo op, en bij geen van allen is stilstaan echt een realistische optie. Afgezien van zuurpruimen die zich storen aan de simpelheid en het ongebreidelde optimisme waar The Vaccines zonder schroom voor kiezen, kunnen wij ons niet inbeelden dat mensen niét op slag vrolijk worden van deze messcherpe pretrock.

De grote sterkte van The Vaccines is tevens hun grootste (enige?) zwakte: het verschroeiende tempo. Na nog geen tien minuten hadden ze er al vijf nummers doorgejaagd, en na amper drie kwartier optreden – we hadden er intussen zelfs al een bisronde opzitten – lieten The Vaccines ons alweer alleen achter. Niet dat we dat niet verwacht hadden: als het gros van je liedjes nauwelijks langer duurt dan een minuut of twee, en je bent zelf ook niet de grootste babbelaar – zanger Justin Young laat duidelijk liever zijn gitaar spreken dan zijn stem–, dan wordt het moeilijk om je optreden voldoende speelduur mee te geven, de inbreng van de eerder vermelde nieuwe songs ten spijt.

Toch lijkt het ons duidelijk dat hun inspiratie verre van op is: wij hopen dan ook dat The Vaccines niet al te lang te blijven stilzitten en in de loop van volgend jaar reeds een tweede album op de wereld kunnen loslaten. Met die speelduur komt het dan vanzelf wel goed, want al de rest lijken ze wat ons betreft allang te hebben.

SETLIST
Blow It Up
Wreckin’ Bar (Ra Ra Ra)
Tiger Blood
A Lack of Understanding
Wetsuit
Teenage Icon
Post Break-Up Sex
Under Your Thumb
All In White
Wolf Pack
No Hope
If You Wanna
Family Friend

We’re Happening
Norgaard

The Vaccines website

Album verdeeld door Sony Music