Foto's + verslag Asaf Avidan + Joe Bel in de AB (via AJA Concerts) op 27.03 - Intens

door Indiestyle
Asaf Avidan
Asaf Avidan
Asaf Avidan
Asaf Avidan
Asaf Avidan
Asaf Avidan
Asaf Avidan
Joe Bel

Foto’s Pascal Liagre, verslag Yanni Ratajczyk

Asaf Avidan is géén vrouw. Blijkbaar linkt de helft van de wereldbevolking zijn stem, die veel mensen pas zouden bereiken door een scheutje helium, aan een vrouwelijke gestalte. Niet dus, dat misverstand willen we eerst even uit de wereld helpen. Bovendien lijken sommigen te denken dat de man enkel teert op de single ‘Reckoning’, die razend populair werd in het jasje van de Wankelnut Remix. Ook niets van waar, Asaf Avidan heeft sinds dit jaar zijn vierde plaat ‘Different Pulses’ onder de arm. De hevigste tot nu toe.

De eer om de avond te openen was weggelegd voor Joe Bel, een knappe Française die, onder begeleiding van een goede akoestische gitarist een klank voortbracht die wat deed denken aan Selah Sue. In het begin was de dame duidelijk zenuwachtig, de techniek viel een paar keer uit, maar die nervositeit overwon ze en algauw liet ze zich goed gaan. Hoewel hetzelfde ritme een paar keer terugkwam was dit een geslaagde opener.

Om 21 uur stipt gingen de lichten terug uit en stapte Asaf Avidan op het podium. Omringd door zijn band (2 mannen links – 2 vrouwen rechts van hem) startte hij de set met een topper uit ‘Different Pulses’. ‘Cyclamen’ speelde zijn kwaliteiten live perfect uit en de lalala’s van de groep klonken op het podium ook mooi samen. Meteen werden we bij het nekvel gegrepen door de hoge hese stem van de Israëliër. Het is een gevaarlijk cliché om te gebruiken, maar toch durven we zeggen dat er zo geen twee stemmen zijn in muziekland. Dit bleek eens te meer wanneer de gezangen in het refrein van ‘Different Pulses’ voor een onvervalst kippenvelmoment zorgden.

Natuurlijk mochten songs van ‘The Reckoning’ evenmin ontbreken. ‘Maybe You Are’ was een onvervalst pareltje waarvan de intimiteit het publiek nog altijd in de ban hield. Ook waren we zeer blij dat ‘Hangwoman’ aan de beurt mocht: deze heerlijke bluessong blijft het doen bij ons, en was een uitstekend moment voor de zanger om zijn kwaliteiten als gitarist te laten bewonderen.

Dat Avidan een goede muzikant is heb je ondertussen wel begrepen, maar daarboven is hij ook een ongelofelijk toffe kerel die regelmatig geestig uit de hoek kwam. Zo zette hij voor de grap in met ‘Nothing Else Matters’ van Metallica, hield een hele redevoering met een dosis humor over zijn vroegere leven als animator en wanneer een vrouw tijdens de bindteksten “start singing” riep, had hij het gevatte antwoord “What about fucking your mother instead?” klaar.

Na anderhalf uur spelen besloot de groep om het podium te verlaten. Met luid gejoel werd uiteraard ‘Reckoning song’ gespeeld. Iedereen zong het refrein mee, de dynamiek van het lied werd mooi gevolgd door het publiek. Het mag duidelijk zijn dat het origineel de bekende remix nog steeds overtreft. Als allerlaatste nummer werd ‘Her Lies’ gebracht. Als we de band mochten geloven wilden ze graag nog even verder spelen, maar de tijd was op.

Deze avond werden we getroffen door een wervelwind uit Israël, die zorgde voor een heel intense tijd. Avidan kwam, zag en gaf een nieuwe definitie aan “door merg en been”.

AJA concerts programmeert binnenkort onder meer Benjamin Biolay, Roger Hodgson en een hele reeks andere artiesten op verschillende Belgische podia. Check www.ajaconcerts.com voor een volledig overzicht van alle concerten en datums.

Asaf Avidan website