Foto’s en verslag CHVRCHES + Thumpers in de AB op 20.10 – indrukwekkende start

door Damon De Backer

Foto’s Damon De Backer, verslag Anke Wauters

Muziekliefhebbers en hipsters kwamen gisterenavond samen  in een volgepakte AB om BBC’s Sound Of 2013 live aan het werk te zien. Na het met lof onthaalde debuutalbum ‘The Bones Of What You Believe’ waren de verwachtingen voor Chvrches hoog. De Schotten bewezen dat ze ook op een podium even vernieuwend kunnen klinken.

Het voorprogramma van de avond was Thumpers, een alternatieve popband uit Londen. Deze groep kwam soms chaotisch over maar dat maakten ze goed met jeugdig enthousiasme. Hun sound kan je nog het beste vergelijken met een meer afgezwakte versie van het Belgische School is Cool.

Chvrches begon hun set met het energieke ‘We sink’ en vervolgde met de hit ‘Gun’. De ambiance zat er dus in maar meteen daarna zwakte het wat af. Wat wel gezegd mag worden is dat de engelenstem van de knappe frontvrouw Lauren Mayberry ook live over komt. Hier en daar is de band duidelijk nog een beetje groen achter de oren. De toonvastheid waarmee Mayberry in het begin van de show indruk maakt, wordt later toch af en toe ingeruild voor enkele rommelige kreetjes, evenwel zonder storend te zijn.

Het zijn vooral de meer opzwepende songs die zelfs de meest gereserveerde Belg doen heupwiegen. ‘Night Sky’ krijgt een beetje new wave-beats en het smekende ‘Recover’ wordt meegezongen door de kenners in de zaal. Tijdens ‘Under The Tide’ laat Mayberry de stembanden even rusten en neemt Martin Doherty (die normaal achter de synthesizers staat) de fakkel over, wat een aangename afwisseling was in de set. Doherty bracht het nummer met veel overtuiging en danste daarbij zoals een gewonde vogel die terug naar de lucht wil keren.

Eindigen deed het optreden met de hitsingle‘The Mother We Share’. Daarna namen ze beleefd afscheid, zonder bisnummer, maar het is hen vergeven. Hoewel het een korte set was (wat wil je, de groentjes hebben nog maar één album), heeft Chvrches indruk gemaakt. Hier en daar is er nog werk aan de winkel maar voor een nieuwe band bevestigde dit de indrukwekkende start.

De AB in Brussel programmeert binnenkort onder andere Goldfrapp (22.10), Local Natives (31.10) en Warpaint (02.11). Klik hier voor tickets, de volledige kalender en verdere info.

Chvrches website