Foto’s en verslag Intergalactic Lovers in de Handelsbeurs op 25.03 – klaar voor Europa

door Johan De Man

Foto’s Johan De Man, verslag Tiffany Devos

Democrazy programmeerde gisterenavond twee Belgische talenten in de Handelsbeurs. “Danku, danku, Gent, dit is geweldig”, zou Lara Chedraoui ons gemeend toegooien later op de avond nadat ze als spraakwaterval gesusd werd.

Voorprogramma The Spectors kan er nog iets van leren. Ook nu waren ze weer een aangenaam opwarmertje, maar verder dan een ongeïnspireerde, ongeïnteresseerde “danku, onze ep kan je bij de merch kopen”, kwamen ze niet. Jammer, want met een meer open houding naar het publiek toe zou het West-Vlaamse vijftal wel eens harten kunnen veroveren. Strakke shoegazepopsongs en een coole gitaargeluidsmuur hebben de Verse Vis 2013-winnaars nochtans al. Nu nog de schaamte overwinnen.

Net zoals Lara Chedraoui, intergalactische frontvrouw, dat deed. Na de operaties aan haar pols, die het gevolg waren van een werkongeval, heeft ze geen gitaar meer om zich achter te verschuilen. En daarom danst ze.  Het was duidelijk dat Lara niet gelogen had in al die interviews over haar spastische moves: nu eens meer richting vogeltjesdans, dan weer een poging tot headbangen. Lara is voor het Belgische publiek wat Jennifer Lawrence voor de Hollywoodfans is: een impossible to hate  klutz.Homegirl steelt de show door vol overgave verkeerde nummers aan te kondigen, flauwe mopjes te maken, ervoor te zorgen dat de glazenophaler applaus krijgt en haar awkward dansstijl kunnen we niet anders dan twee keer vermelden.

Ondertussen wordt ze muzikaal ondersteund door Maarten Huygens die de echte kunstjes doet, de gitaargenius en tevens lapsteel-bezweerder is steeds geconcentreerd bezig, zonder ooit de ogen op te slaan. Ook overige bandleden Raf De Mey en nieuwe aanwinst Philipp Weies houden zich tijdens de songs vooral koest op hun eigen muzikale eilandje. Gelukkig maakt Lara dit meer dan goed, zeker wanneer ze zich tijdens ‘No Regrets’ en ‘Howl’ losmaakt van de microfoonstand en haar herwonnen vrijheid ten volle benut. En als je je dan nog verveelt, kan je altijd terugvallen op de smoeltjes die drummer Brendan Corbey trekt. Wat je echter helemaal inpakt, zijn de songs. Het schrijven lukte de Oost-Vlamingen ook op de tweede plaat bijzonder goed, tel daarbovenop nog eens het unieke timbre en de hartenroerselen die Lara bloot legt en je komt uit op een rekensommetje dat Intergalactic Lovers naar de hoogste regionen van de Belgische muziekscene katapulteert. Niet alleen alle nummers van op ‘Little Heavy Burdens’ passeerden in de Handelsbeurs de revue, we werden bovendien getrakteerd op het beste van ‘Greeting & Salutations’, inclusief ‘Drive’ dat ten gehore gebracht werd toen het vijftal na aanhoudend applaus voor de derde keer op het podium verscheen.

Het Intergalactic Lovers dat we gisteren aan het werk zagen heeft in de laatste drie jaar hun kunde geperfectioneerd en gedraagt zich alvast als een band die klaar is om de wereld te veroveren, van de uitgebreide voorstelronde van de muzikanten die op een talkshow begon te lijken tot het elk om beurt hun instrument afleggen en achter de schermen verdwijnen na de eerste bisronde. De grote zalen in België zijn al gevallen, het buitenland volgt ongetwijfeld snel.

Setlist:
Lost Message
Northern Rd.
Shewolf
Fade away
Great Evader
Someday
Sleep
Islands
War
Distance
No regrets
Howl
Bruises
Obstinate heart
———————————-
Delay
The Fall
———————————-
Drive

Democrazy programmeert binnenkort onder meer School is Cool in de Vooruit (09.04),  Kurt Vile in de Vooruit  (11.04) en Yuko in de Minardschouwburg (16.04). Tickets, de volledige kalender en meer info vind je op de website van Democrazy.

Intergalactic Lovers live zien kan binnenkort onder meer in Leuven (Het Depot, 27.03, info & tickets), Namen (Belvédère, 29.03, info & tickets) en Antwerpen (Arenberg, 05.04, info & tickets). Check de website van Intergalactic Lovers voor meer concerten.