Foto’s en verslag Recorders + Birdy Hunt, Botanique, 7 februari 2015

door Emily Griffiths

Een debuut dat onder handen werd genomen door Barry Wallace en Tony Hoffer en een plek in het voorprogramma van The Fratellis; het is iets dat maar weinig Belgische bands kunnen zeggen. Maar of dit succes Recorders ook naar de toppen van de hitlijsten schoot? Niet meteen.

Voor de Brusselse groep aan bod kwam, kreeg de Rotonde eerst nog Birdy Hunt voorgeschoteld. Het Franse vijftal speelde in november al in het voorprogramma bij The Ting Tings, maar ook in eigen naam maken ze ondertussen furore in Frankrijk en zelfs ver daarbuiten. Debuut ‘Shoplift’ (2014) werd in Brighton opgenomen met Sam Bell en laat diens invloed duidelijk voelen. Het springerige van The Wombats in ‘Snoopy’, gecombineerd met de groteske refreinen van Bloc Party en Snow Patrol in ‘Maria’ en ‘Slow’ laten wat vonken overslaan op de Rotonde die op dat moment al afgeladen vol staat.

Het verslag werd geschreven door Emily Griffiths, Vera Dauwerse schoot bovenstaande plaatjes.

Recorders hebben ondertussen heel wat waters doorzwommen, al lijken de passages in de Botanique de rode draad te vormen in de carrière van de Brusselse band.  Na een tweetal ep’s in eigen beheer en een omweg langs één van de grote labels, stelde de groep in september debuut ‘Above the tide’ voor, een plaat gevuld met indiepop die drijft op aanstekelijke synthriedels en een doordringende baslijn, maar op album nog niet helemaal overtuigt.

Dat doet het live nochtans wel. Het vijftal heeft duidelijk zijn best gedaan om een tien voor sfeer en gezelligheid te scoren door een heel bos op het podium te bouwen, maar dat zal een prima strategie blijken. De dromerige indiesound vertaalt zich steeds meer richting een waar Eftelinggevoel wanneer Recorders zich banen door ‘Someone else’s memory’ (dit had een wereldhit kunnen zijn in de eighties), ‘Colorimetic’ (heerlijk atypische songstructuur) en hit ‘Purple and gold’ (‘Won’t you catch me if I let go’ x 35: subliem).

Toch staat de boog op het podium soms wat te gespannen. Delacroix, Donnet en Meeus blijven behoorlijk statisch onder al het gitaargeweld, wat eens te meer lijkt op te vallen wanneer Barry Wallace hemzelve even komt meedraaien op de basgitaar. Meteen staat er een andere band op het podium, waarbij de tonnen ervaring en cool vooral de frontman zichtbaar deugd doen. Dat gevoel blijft gelukkig hangen tot in de bisronde waarin afsluiter ‘Beach’ de Rotonde even helemaal doet ontploffen.

Recorders laten met deze show een meer dan goede indruk na. Met een beetje peper en zout kan deze Efteling nog wel eens veranderen in een rokerige achtbaan.

De Botanique programmeert binnenkort onder andere Superfood (10.02), Gaz Coombes (17.02) en Team Me (20.02). Info, tickets en een volledige kalender vind je hier.

Website Recorders

Website Birdy Hunt