Verslag en foto’s Purity Ring + Born Gold, Botanique Brussel, 8 april 2015

door Bert Savels

Het Canadese duo Purity Ring besloot om Europa een bezoek te brengen in het kader van hun tweede album ‘another eternity’. Velen waren benieuwd om te zien hoe hun meer naar pop neigende muziek kon verenigd worden met die vanop hun eersteling.

De landgenoten van Born Gold hadden de eer gekregen om de show te openen. Het sierde hen dat ze zoveel mogelijk live probeerden te spelen. Hun zware beats waren doorspekt met een vrolijkheid, die nog versterkt werd door het enthousiasme van de zanger. Muzikaal gezien was het mogelijke geluid van een poppy Crystal Castles nooit veraf, maar kon het duo een echte vergelijking nooit goed waarmaken. De vele foutjes leidden zelfs tot de bedenking of die zelfs niet expres veroorzaakt werden. Het resultaat was een rommelig optreden dat weliswaar potentieel had.

Op 8 april 2015 speelden Purity Ring en Born Gold in de Botanique te Brussel. Bert Savels trok erheen en nam foto’s, Daan Leber zorgde voor het verslag.

Purity Ring trapte hun Europese tour af in Brussel, en trakteerde meteen op het beste vanop ‘another eternity’. ‘Push pull’ en ‘repetition’ werden door juichkreten in het publiek onthaald, maar het was vooral ‘Obedear’ uit Shrines dat kon scoren. Vergezeld van een prachtige lichtshow die het kleurenpalet van de respectievelijke albumhoezen weergaf, dartelde Megan James als een knuffelbare FKA twigs rond op het podium. Toch waren de zenuwen duidelijk merkbaar op verschillende momenten. Dit zorgde er echter voor dat de toeschouwers dichter bij de show betrokken raakten.

Een van de hoogtepunten van het optreden was ‘stranger than earth’. De popinvloeden werden vervangen door hiphop-georiënteerde beats en knarsende geluidseffecten, waardoor ietwat afgeweken werd van de gebruikelijke sound. Vervolgens kregen we opnieuw ouder werk voor de kiezen. Gelukkig/helaas (schrappen wat niet past) bleef het tweetal behoorlijk dicht bij de albumversie van de songs, hoewel er voor Corin Roddick wel ruimte was om te improviseren. Tijdens afsluiter ‘bodyache’ werden dan wel alle registers opengetrokken. De lichtshow ging volle bak en ook beide leden smeten zich volledig. In de Botanique kwamen de weerhaakjes aan de nummers van ‘another eternity’ naar boven, waardoor het werk uit ‘Shrines’ soms wat licht overkwam.

De Botanique programmeert nog onder meer Dans Dans (in samenwerking met Indiestyle) op 16 april, Sharon Van Etten op 17 april en onder andere Flying Lotus, Godspeed You! Black Emperor en Ghostpoet in het kader van Les Nuits Botanique. Meer info is te vinden op hun site.