Verslag en foto’s Raketkanon + Lushes, Ancienne Belgique Brussel, 4 december 2015

door Agathe Danon

Veel gevaar op een aanslag, vrijdagavond in Brussel. Niet dat er terroristen op de loer lagen, maar de professionele herriemakers van Raketkanon probeerden er de trommelvliezen van de toeschouwers vakkundig om zeep te helpen. De unieke sound van de band werd ondertussen al buiten onze landsgrenzen opgemerkt, zodat ze ook over het kanaal stormlopen voor de mix van hardrock, sludge en stoner rock. Geen nood, de band is ook sant in eigen land en dus was de Box van de Ancienne Belgique al een hele poos uitverkocht.

Agathe nam haar fototoestel mee om Raketkanon te zien knallen in de AB. Arnout Coppieters schreef een verslag.

De toeschouwer kreeg in dit Sinterklaasweekend waar voor zijn geld. Raketkanon, eigenlijk een supergroep met leden uit het beste dat de Belgische muziekscene te bieden heeft – sleurde de toeschouwer onvermijdelijk mee in een spiraal van logge riffs en mokerharde drumslagen. Die muziek werd verder gekruid door het onverstaanbare gebrabbel van zanger/frontman Pieter-Paul Devos, die desondanks de vele vervormingen, toch bewees dat zijn strot uitstekend past bij een hardere band.

De recentste worp van Raketkanon was een van de betere Belgische releases in 2015 en het concert moest zowat een orgelpunt worden van wat een bijzonder succesvol jaar was voor de groep. Songs die voornamen als titel hebben, onbegrijpelijke teksten en muziek die bulkt van de inventiviteit en onconventionele structuren, het klinkt niet echt uitnodigend. Toch is Raketkanon op de nieuwe plaat toegankelijker dan ooit. Dat werd ook duidelijk in de AB. Gitaren die klonken alsof ze gefolterd werden, drums die de hamer van Thor in het niets deden verdwijnen en een compleet kierewiete frontman zorgden voor een bijzondere ervaring. Als de sound je dan toch niet overrompelde, kon je je nog altijd optrekken aan de podiumprésence van Devos, die te pas en te onpas het publiek indook. Het leek alsof hij meer tijd doorbracht in de zaal dan op het podium.

De set kende een paar mindere momenten, die het tempo eruit haalden en waardoor de perfectie toch niet helemaal werd bereikt. Maar een kniesoor die daar op lette.

De AB programmeert binnenkort onder meer Lotic, Django Django en Die Nerven. Check de volledige concertkalender hier.