Foto’s + verslag Rock Werchter dag 2, 26 juni 2015

door Xavier Marquis

Dag twee van de grote Werchter-show, met naast een eerbetoon aan Thé Lau ook een boel bands en artiesten. Ons verslag en foto’s

Dag twee van het Werchter-festijn bracht onder andere FKA Twigs en Balthazar. Xavier Marquis trok op pad om foto’s te nemen voor Indiestyle en Enola.be. Het verslag is van onze eigenste Beau Janssens.

Ibeyi imponeerden met hun knappe samenzang en bezwerende chants. De schaarse instrumentatie zorgde ervoor dat de aandacht een paar keer dreigde te verslappen, maar de zusjes losten dat euvel vakkundig op met enkele publieksspelletjes. Een torenhoog cliché, maar in dit geval deed het perfect zijn werk en zorgde het ongetwijfeld voor heel wat nieuwe fans. De KluB C genoot zichtbaar van de Frans-Cubaanse tweeling.

Tijdens een uiterst kleffe slowjam ongeveer halverwege de set van Kwabs, maande de Britse zanger de toehoorders aan om handjezwaai van links naar rechts te doen. Plots overviel ons een akelig Tien-Om-Te-Zien-gevoel. Dit voorval was tekenend voor de oppervlakkige prestatie die we te zien kregen. Alle elementen voor een goede show waren nochtans aanwezig: een strakke band, een dijk van een stem en een talrijk opgedaagd publiek. Alleen ontbraken de songs en de overgave waardoor Kwabs ons eerder koud liet op deze hete namiddag.

Met Death Cab For Cutie zagen we een band in topvorm. Het was al 7 jaar geleden dat Ben Gibbard en zijn vriendjes nog eens in België passeerden, en als beloning voor het lange wachten kregen we een intens optreden vol crowdpleasers. De romantische teksten die Gibbard ons influisterde maakten ons stoere hart helemaal week. Afsluiter ‘Transatlanticism’ bezegelde de zaak; tien heerlijke minuten die alle aandacht opslorpten en je meetrokken naar een mooiere wereld. Death Cab For Cutie laat ons ditmaal trouwens geen 7 jaar wachten op de volgende passage, in november staan ze in de AB. Gaat dat zien.

Het bleek een geluk bij een ongeluk dat Ben Howard door ziekte verstek moest geven. The Barn was immers veel te klein gebleken voor Balthazar, die de weide voor het hoofdpodium met gemak goed gevuld kregen. De te verwachten triomftocht bleef dan ook niet uit. Hiervoor moesten ze zelfs niet veel meer doen dan hun gebruikelijke niveau halen, dat ligt immers al torenhoog boven dat van andere landgenoten.

Over triomftochten gesproken, alt-J betrad de planken voor een uitzinnig publiek. Twintig minuten voor aanvang mocht The Barn het bordje ‘volzet’ reeds bovenhalen. De schuchtere Britten werden als helden onthaald en elk nummer werd met een stormachtig applaus beloond. Even zat het erin dat het eentje voor de geschiedenisboeken ging worden, tot het huisje tijdens de niet-singles van album ‘This is all yours’ helemaal in elkaar stortte. De ziel van de songs ruimden plaats voor bombast waardoor ze helemaal niet overkwamen. De menigte liet het echter niet aan zijn hart komen en de sfeer in de tent bereikte ongekende hoogten. Of dit op het hoofdpodium van Pukkelpop echter nog het geval gaat zijn, betwijfelen we ten zeerste.

FKA twigs bracht ons vervolgens het type vooruitstrevende muziek dat stervende is op Werchter. Dit zorgde voor heel wat verwarde blikken in de KluB C en velen trokken dan ook al snel richting uitgang. De aanhouders wonnen echter en kregen een uitstekende trip als beloning. Het ene moment fluisterde Tahliah Barnett lieflijk in je oor, om daarna enkele horrorbassen naar je hoofd te slingeren die de tent letterlijk deden trillen. Het surreële plaatje werd compleet gemaakt door haar kronkelende choreografieën die een prominente plaats tussen de dreunende beats kregen. FKA twigs was een experimentele verademing tussen alle pop-acts.

Over Pharrell Williams kunnen we kort zijn. Zijn set was een als Adidas-reclame vermomde playbackshow. Dat is verdomd spijtig, want het bleek wel nog maar eens wat een indrukwekkende back catalogue de man heeft. Een gemiste kans dus, en daar konden de 3 kleuterklassen die hij tijdens ‘Happy’ liet aanrukken zelfs niets aan veranderen.

Rock Werchter loopt nog tot zondag met onder andere The War On Drugs, Damien Rice en The Vaccines op het programma. Meer info vind je hier.