Foto’s + verslag TOPS, Les Nuits Botanique, 16 mei 2015

door Bart Vander Sanden

TOPS speelde op 16 mei ten dans in de Rotonde tijdens Les Nuits Botanique. Bart Vander Sanden kwam met deze foto’s terug. Het verslag is van Tiffany Devos.

Drie jaar geleden werden we halsoverkop verliefd op het limonadefrisse TOPS uit Montréal. De gezanten uit de Arbutus-stal – het label dat ons eerder al zegende met platen van Grimes en Sean Nicholas Savage – brachten ons de schattigste popplaat van 2012 en slaagden erin zich verrassend snel permanent te nestelen in ons geheugen voor uitstekende melodieën. Opvolger ‘Picture you staring’ uit 2014 deed het minstens even goed in onze iTunes, waardoor we gisteren bijna verplicht halt hielden in de Rotonde van de Botanique.

TOPS brengt nostalgisch klinkende gitaar-twang, synthy begeleiding en het allerbelangrijkste, een kenmerkende frontvrouwstem. In dit geval zijn dat de heel fragiele, scherpe vocalen van Jane Penny. Je hebt er een zwak voor of niet. Wij vallen er als een blok voor.

Alleen was Jane gisterenavond niet helemaal in topvorm. Aanvankelijk stond ze wat ongemakkelijk op het podium en we gokken dat er een verkoudheid speelde, waardoor haar stem lager en heser dan gewoonlijk klonk. Daar bovenop hield de zangeres er ook een serieuzere houding op na en was het de gitarist die als eerste het publiek toesprak. Die is overigens een heel goede muzikant, wat de band maar al te goed beseft. Het nieuwe materiaal dat het viertal speelde, deed nog veel meer beroep op gitaarriedeltjes en -solo’s dan gebruikelijk was op hun twee vorige platen.

Als afsluiter spaarden de Canadezen het beste nummer uit ‘Picture you staring’. ‘Way to be loved’ blijft gewoon een steengoed nummer dat zich van de rest onderscheidde door het a capella stukje in het midden en de gitaarsolo die volgde. Als enige band die we op deze Les Nuits zagen, werd TOPS enthousiast aangemaand om nog een bis te spelen. ‘Outside’ met z’n hints naar ‘Take my breath away’ werd het besluit van een hele fijne set.

Les Nuits Botanique gaat vandaag nog door met optredens van onder meer Hot Chip en Kevin Morby. Check de site van de Botanique voor info en tickets.