Foto’s en verslag Bastille + To Kill A King in de AB op 27.11: Bombastisch zangfeest

door Robin Dua

Foto’s Robin Dua, verslag Yanni Ratajczyk

Begin januari van dit jaar vond Eurosonic Noorderslag weer plaats. Indiestyle berichtte toen over een onbekende, Engelse band. De naam was Bastille en de heren speelden een aangenaam setje. Nog geen jaar later heeft iedereen van dit gezelschap gehoord, de groep barstte uit tot een veel gedraaid gezelschap op de radio en kreeg in korte tijd een hele meute fans erbij. Deze avond hield Bastille halt te Brussel, als laatste etappe van hun  Europese tour. Uiterst benieuwd naar hun liveprestatie trokken we naar de Ancienne Belgique.

Om het voorprogramma te verzorgen was To Kill A King opgetrommeld. Deze bevriende groep uit Londen paste perfect in het klankenpalet van de avond. We hoorden al snel een paar sterke nummers die fijn onthaald werden door het aanwezige publiek. Het rustigste moment van de set werd wel pijnlijk verstoord door een hele hoop gebabbel, maar dit werd opgelost door wat meer interactie te vragen. Plots verscheen Bastille al op het podium en keek natuurlijk iedereen met volle concentratie (en met het nodige gegil). Op 5 februari speelt To Kill A King overigens als headliner in de ABClub.

Na een halfuurtje werd de stilte doorbroken door de eerste tonen van ‘Bad Blood’, de titelsong van het debuutalbum van Bastille. Zanger Dan Smith eiste meteen alle aandacht op en toonde zich een waardige frontman. Opvallend was de bassectie tijdens dit lied, die duidelijk de taak had het nummer live te dragen. Ook opvolger ‘Things We Lost In The Fire’ werd vanaf een halve noot herkend waardoor iedereen het op een uitzinnig zingen zette.

‘Overjoyed’ bleek net zoals op plaat dat tikkeltje karakter te missen om van begin tot einde te boeien. Ook later op de avond bleek het publiek een beetje af te haken wanneer de band kwam aanzetten met een rustiger streepje muziek. Wanneer dan een nummer als ‘Weight Of living’ gespeeld wordt, gestuurd door een hevige elektrobeat,  is iedereen er weer als de pinken bij om van zich te laten horen. Twee nieuwe songs zagen deze avond ook het daglicht en maakten ons benieuwd naar de nieuwe plaat door de ruige gitaar die het gemeenschappelijke ingrediënt was , een iets ruwere Bastille konden we best wel smaken.

Hierna steeg het warmte– en energieniveau alleen maar, wanneer hit ‘Laura Palmer’ gespeeld werd, viel het ons weer op dat de band bijzonder goed ingespeeld is, alsof ze al een paar jaar gewoon zijn aan zalen van dit kaliber. Ook met ‘Icarus’  toonden de kerels zich bijzonder matuur in deze omgeving.

Tijdens ‘Flaws’ verdween zanger Dan Smith plots van het podium, waarna hij zich met kap op aan een triomftocht doorheen het publiek bewoog. Ook hier lieten vooral de massaal aanwezige vrouwen zich horen. Na een minuut bleek de zanger vlak naast ons te staan en gaf hij ondergetekende een schouderklopje, we hebben nooit zoveel jaloerse gezichten gezien tijdens een avondje uit. Natuurlijk had Bastille nog iets achter de hand, hét zomeranthem van dit jaar heette ‘Pompeii’ en kon natuurlijk niet ontbreken. Ook nu nog, na ontelbare luisterbeurten, blijkt het de sterkste song te zijn waarbij alles lijkt te kloppen. To Kill A King mocht de hoofdact vervoegen en meedelen in de feestvreugde.

‘Bad Blood’ is niet de beste debuutplaat in jaren, maar bevat wel een reeks straffe liedjes die live ook hun kwaliteit toonden. Bastille zorgde deze avond voor het meest bombastische zangfeest van het jaar en ook wij deden hier vrolijk aan mee.

De AB programmeert in de toekomst nog onder andere White Lies (29.11 en 30.11), Kavinsky (11.12) en Daan (20.12 en 21.12). Voor alle info en tickets ga je best naar de website van de AB.

Bastille speelt op 11.03 in Antwerpen (Lotto Arena, info & tickets) en op 12.03 in Amsterdam (Heineken Music Hall, info & tickets).

Bastille website