Foto’s en verslag Daughter + Broken Twin in de AB op 05.11 – ijzingwekkende schoonheid

door Damon De Backer

Foto’s Damon De Backer, verslag Thomas Konings

Als er één groep dit jaar achter de rug van de lokale radio en hippe muziekblogs een trouwe fanbase in België wist op te bouwen, dan is het Daughter wel. Na een uitverkochte show in de Orangerie van de Botanique en een geslaagde passage op Pukkelpop, speelde het trio gisteren voor een vol huis in de AB.

En ook dit keer zou het weer een triomftocht worden. Het drietal bleek immers haar intieme klank in te wisselen voor een sterker geluid dat evenwel de oorspronkelijke melancholie wist te behouden en dat gevoel zo mogelijk zelfs kon verstevigen. Daarvoor puurden de Britten hun post-rockinvloeden uit en gingen ze met drums en beats bombastischer te werk. Verder maakte het gitaargepingel indruk dankzij haar vluchtige, lichtvoetige tristesse. Dat zorgde voor grootse, indrukwekkende hoogtepunten als ‘In The Shallows’ en ‘Smother’.

Toch hadden we twee lichte kritieken op Daughters show van gisteren. Ten eerste verdween Elena’s prachtige stem soms in een ijzingwekkende, aan Sigur Rós herinnerende wall of sound door de robuuste klankkeuze. Voorts konden de oude, kalere ep-songs minder overtuigen. Dat is langs de andere kant tevens een goed teken, aangezien het de progressie toont die het trio sindsdien gemaakt heeft.

Qua presentatie werd er overigens ook vooruitgang geboekt. Waar de zangeres vroeger tijdens haar bindteksten nogal onzeker en zelfs stuntelig overkwam, zagen we nu een frontvrouw die vooral charmeerde met haar verlegenheid. Bovendien mocht ze ook spelen voor een bijzonder enthousiast publiek dat na elk nummer zijn keel schor gilde om de Londenaars alle appreciatie te laten merken. Of er een verband bestaat tussen de hoge applausmeter en de jonge gemiddelde leeftijd laten we in het midden.

Zowel band als publiek stonden gisteren op scherp. Dit leidde tot een uiterst aangenaam optreden dat vooral boeide dankzij Daughters forse geluid.

De Ancienne Belgique programmeert binnenkort onder andere nog Unknown Mortal Orchestra (13.11), Hurts (20.11) en Biffy Clyro (16.12). Klik hier voor tickets, de volledige kalender en verdere info.

Website Daughter