Foto’s en verslag Fuck Buttons + Zan Lyons in de AB op 04.10 – verdovend, verslavend en vernietigend

door Bart Vander Sanden

Foto’s Bart Vander Sanden, verslag Thomas Konings

Vrijdagavond trokken we naar Brussel. In de Ancienne Belgique startten we ons weekend op glorieuze wijze in het gezelschap van Andrew Hung en Benjamin John Power ofte Fuck Buttons.

Eerst mocht Zan Lyons nog aantreden, een Londense krullenbol die onheilspellende vioolklanken liet botsen met al even demonische bassen en beats. Dat deed bij momenten denken aan The Haxan Cloak en paste perfect bij Fuck Buttons’ ietwat ongemakkelijke en industriële sound. Qua sfeer zat het dus wel goed bij de Brit. Die stemming bundelen in sterke songs lukte niet altijd in dezelfde mate, maar desalniettemin was het toch een aangename kennismaking.

Daarna was het de beurt aan de bijzonder kalme lawaaimakers van Fuck Buttons, die gewoontegetrouw recht tegenover mekaar opgesteld stonden en waarvan we psychedelisch ingekleurde schimmen te zien kregen op een doek. Verder werd er ook voor visuele meerwaarde gezorgd door middel van een gigantische discobol en een niet overdreven, maar toch flitsende lichtshow.

Fuck Buttons is ongetwijfeld een band die live enorm veel te bieden heeft, zo mogelijk nog meer dan op plaat. Het euforische element in hun muziek wordt dan versterkt, ook omdat de Britse electronoise het best tot zijn recht komt met de nodige decibels. Daarnaast steekt de set van Hung en Power slim ineen. Niet alleen de nummers an sich volgen een soort lawineprincipe, maar ook het hele optreden is zo opgebouwd. Hoe meer de show dus zijn einde nadert, hoe groter en intenser de beleving wordt. Dat komt ook omdat de band nooit stiltes laat vallen tussen de nummers, waardoor je als luisteraar de hele tijd in de vibe blijft. Een bisnummer hoefde voor ons om die reden niet.

Toch mocht de start er ook zeker zijn. De donderende opener ‘Brainfreeze’ werd meteen gevolgd door het prijsbeest ‘Surf Solar’. Een combinatie die naar adem deed snakken, die je linker-en rechterhersenhelft door mekaar klutste. Daarna ging de rem er even op met ‘Colours Move’ en werd vervolgens steeds harder en harder uitgehaald, tot en met het ultieme hoogtepunt ‘Hidden XS’. Die song bracht ons bijna in trance met z’n kloppende hip-hophart, uitzinnige opbouw en sonische geweld. Kortom: Fuck Buttons schurkten gisteren tegen het geniale aan, met een show die verdovend, verslavend en vernietigend was.

De AB programmeert binnenkort onder meer STATUEextended (11.10), Public Image LTD (24.10) en Parquet Courts + Mazes (27.10). Klik hier voor tickets, de volledige kalender en verdere info.

Fuck Buttons website