Foto’s + verslag Pond + Yawns, Ancienne Belgique Brussel, 12 juni 2014

door Bert Savels

Foto’s Bert Savels, verslag Louis Janart

Een mooie zomeravond leek ons het ideale moment om de psychedelische pop van zowel Yawns als Pond te gaan beluisteren in de Club van de Ancienne Belgique. De eerste wedstrijd van het WK voetbal en de daarbij horende Braziliaanse supporters aan de deur van de zaal zorgden meteen voor wat extra drukte en zuiderse temperaturen.

Gitarist Thijs Boyen had dan ook zijn toepasselijke pet aangetrokken die iets weg had van een doormidden gesneden voetbal en het viertal van Yawns zette meteen de juiste toon. Hun psychedelische pop, die wij eerder al selecteerden voor het feestje ter gelegenheid van ons 5-jarig bestaan, leek intussen sterk gegroeid door onder andere de ervaring die ze opdeden met Humo’s Rock Rally. Erg gesmaakt was hun Justice-cover ‘We are Your Friends’, in een versie die door veel gitaarliefhebbers beoordeeld zal worden als beter dan het origineel. Vooraf werd aangegeven dat de band een half uur mocht opwarmen en daar werden de beloftevolle Belgen op het einde ook iets te abrupt aan herinnerd toen ze het laatste nummer niet meer mochten brengen. Spijtig, want als Pond het hoofdgerecht van de avond was, dan was deze amuse alvast een lekker hapje dat ons naar meer deed verlangen.

Een aardig gevulde zaal leek zo ook in de goede sfeer voor het Australische Pond. Zanger Nick Allbrook nam iedereen dan ook van meet af aan op sleeptouw met ‘Whatever Happened To The Million Head Collide’ en de groep had zin om er een leuke set van te maken. Al van bij het eerste nummer dook Allbrook de zaal in. Welke substantie hij genomen had was ons niet meteen duidelijk, maar soms leek de man niet meteen te beseffen waar hij zich bevond.

Tijdens een lang uitgesponnen intro gingen we meteen naar single ‘Giant Tortoise’. Ook al gaf Pond nu en dan de indruk niet onmiddellijk te weten welke richting ze uitgingen, ze slaagden er in om alles strak te spelen en het geheel van het nummer te bewaren. Tot drie maal toe waagde Allbrook zich in het publiek om iedereen aan te sporen mee te gaan in hun enthousiasme en inleving, iets wat bij ‘Colouring Streets’ en ‘Xanman’ erg goed lukte en vooral bij dat laatste voor het hoogtepunt zorgde. Ook ‘You Brook My Cool’ bracht nadien de nodige opwinding en deed de ABClub voor afsluiter ‘Midnight Mass’ nog een laatste keer uit de bol gaan.

Zorgden de Australische temperaturen ervoor dat Pond zich thuis voelde en een goed concert bracht? Ja, eigenlijk wel. De eerdere berichten van optredens in Londen en Manchester lieten ons al verstaan dat ze momenteel in goede doen zijn en na hun passage in Brussel gisteren kunnen we dit enkel bevestigen. Deze groep moet zeker en vast niet onderdoen voor hun bekendere broer Tame Impala en lijkt klaar voor de grotere zalen.

De AB programmeert binnenkort onder meer Violent Femmes (19.06), Flip Kowlier (Boterhammen in het Park, 25.08) en Perfume Genius (Feeërieën, 27.08). Klik hier voor tickets, de volledige kalender en verdere info.

Website Pond

Website Yawns