Foto’s + verslag The Van Jets + Bed Rugs, Ancienne Belgique Brussel, 8 mei 2015

door Bert Savels

Een nieuwe plaat van The Van Jets, het leek als een donderslag bij heldere hemel te komen nadat we al even niets meer hadden gehoord van de winnaars van Humo’s Rock Rally 2004, maar ook whisky wordt nu eenmaal beter als hij even kan rijpen. ‘Halo’ betekende op plaat enigszins een ommekeer na ‘Electric soldiers’ en ‘Cat fit fury!’ door de ietwat gelikte synths die het geheel steeds meer kenmerken. Dan is het natuurlijk even afwachten hoe dat live gedijt tussen de garagerock van voorheen.

Op 8 mei 2015 speelden The Van Jets samen met Bed Rugs een zeer strakke set. Bert Savels was er bij om foto’s te nemen. Het verslag is van Emily Griffiths.

Bed Rugs mag de avond al vroeg openen, maar het echte opwarmen lijkt nog niet aan de orde bij de Antwerpenaren. De psychpop van de groep breekt wel eens eens een potje of twee met stevig gitaarwerk en onverwachte harmoniën, vandaag lukt het echter allemaal niet. De nummers uit debuut ‘8th cloud’ en vooral nieuwste ‘Cycle’ klinken voornamelijk alsof er nog ternauwernood naar die laatste adem wordt gehapt, en dat is nu net van het goede teveel.

Oostende is een heel eind van Brussel, maar toch lijkt het alsof The Van Jets thuis komen in de AB. De rode draad van het concert vindt de band in ‘Welcome to strange paradise’, wat meteen ook de opener van de avond wordt. Het viertal is er vast van overtuigd dat de zaal tot een klein paradijsje kan worden omgetoverd waar de ene keer Rock met een grote R het publiek omver blaast met klassieker ‘Electric soldiers’, om dan weer te verrassen met het repetitieve ‘Sound of sea’, indie aandoend ‘Utopia’ of het eerder poppy ‘Here comes the light’. De Belgen springen bovendien met zoveel schwung over van song naar song dat niemand vreemd staat te kijken bij dit gehuppel tussen synths en rauw gitaarwerk.

De vonken springen snel over naar het enthousiaste publiek nu de jongens met zoveel bravoure en zwierigheid staan te spelen, al zet dat zich niet meteen om naar dolle taferelen. Dat verandert wanneer de frontman, met hoed en discojasje, na een half uurtje het volk induikt om even een wandeling te maken tijdens het opzwepende ‘If I was your man’. Nadien staat er geen kip meer stil. The Van Jets zijn nu eenmaal een klasse apart met hun snedige poprock die kruipt waar het niet gaan kan.

Hoewel het nieuwe ‘Welcome to strange paradise’ integraal aan bod komt, staat deze laatste plaat als een huis tussen de vele hits die de band inmiddels opstapelt. Het blijkt overigens een prima keuze om die eerdere toppers richting bisrondes te verhuizen als excellente klap op de vuurpijl. ‘Teevee’ bijvoorbeeld, krijgt een nieuw, bijna sentimenteel jasje wanneer Johannes Verschaeve de song geheel alleen en met akoestische gitaar speelt en zo een massale samenzang creëert. ‘The future’ en ‘What’s going on’ zorgen na een subliem ‘Danger zone’ voor een laatste knallend vuurwerk in de AB, en wat voor een.

De AB programmeert binnenkort onder andere Laura Marling (12.5), Echosmith (19.5) en Brandon Flowers (2.06). Een volledig overzicht met alle info en tickets vind je op hun website.

Website The Van Jets

Website Bed Rugs