Gesaboteerde avond bij Hinds in de AB, 28 februari 2016

door Iris Wyckmans

De voorbije twee jaar domineerde de Spaanse band Hinds alle blogs en muzieksites. Ze doen een frisse wind waaien door de te vaak zichzelf herhalende garagerockscene, en dat zal de muziekwereld geweten hebben. Wie wilde weten of ze deze fuzz waard zijn kon zondag afzakken naar de Ancienne Belgique, waar de dames op het podium stonden van een uitverkochte AB Club.

Op 28 februari speelden Hinds en Public Access T.V. in de AB. Johan De Man legde alles vast met zijn camera terwijl Iris Wyckmans voor het verslag zorgde.

Sinds hun tour in de VS zijn Hinds dikke vriendjes met de mannen van Public Access T.V. De Amerikaanse band mocht dan ook hier in Europa het voorprogramma verzorgen van onze Madrileense dames. Dit bleek geen slechte keuze te zijn; de vier jonge gasten zijn onder te brengen in hetzelfde groepje van sympathieke lo-fi rock, alhoewel ze de professionele chaos van Hinds nog niet even goed onder de knie hebben. Het viertal luisterde goed naar de platenverzameling van hun ouders en smeet daar hun jong en fris enthousiasme bij. Gammele poprock met invloeden van Dire Straits tot David Bowie, het kwam allemaal wel eens voorbij vliegen, al was het dan verpakt in aanstekelijke meezinglyrics à la The Wombats. Public Access T.V. deed denken aan die vier brave jongens uit de wiskundeles die in hun naschoolse uren onverwachts het plaatselijke jeugdhuis probleemloos keer op keer vullen met hun lokaal populaire rockband.

Wat kan er nog over Hinds gezegd worden dat al niet tot in den treure overal op het internet te lezen staat. Jawel, ze speelden nog steeds lo-fi garagerock waarvan het enthousiasme afspat. En ja, ook nu klonk het niet altijd even helder of in de maat, maar nog steeds vergaven we het hen omdat dat nu eenmaal is wat de band zo sympathiek, goed en oprecht maakt. Er zijn nog zekerheden in de wereld. Toch bedelven we de show niet onder confetti en slingers.

Dat de groep er zin in had werd al snel duidelijk toen ze al dansend op ‘You sexy thing (I believe in miracles)’ van Hot Chocolate het podium opstapten. De vreugde was echter van zeer korte duur dankzij een mug die snel in een olifant veranderde. De mol van dienst was een “motherfucker” in het publiek die een beker bier naar de hoofden van de dames gooide. Weg sfeer, weg goesting: mooie sabotage van het concert. Een groot probleem voor een band als Hinds, waar de motor glimlachen is en de benzine uit enthousiasme is samengesteld. Het grootste deel van de show mistte zo leven en plezier, zowel bij de band als het publiek.

Laten we van dit voorval afstappen; een drama met Titanic-proporties was nog ver weg. Wat opviel was hoe sterk de vier vrouwen op elkaar ingespeeld waren geraakt. Hun muziek heeft het nooit al te nauw genomen met het ritme en de toonaarden, al hoorden we dat zoiets desalniettemin als een strakke uitbundigheid kan bestaan. Zonder hun gammele visitekaartje te verliezen klonken nummers als ‘Chili town’ en ‘Trippy gum’ professioneler, waarvoor ze zeker een pluim verdienen. Naar het einde van de avond toe herpakten de meisjes zich ook en vingen we toch nog een glimps op van de band die we vorig jaar Madame Moustache zagen afbreken.

Lees hier onze review van Hinds – ‘Leave me alone’

De AB programmeert binnenkort nog onder andere Grimes (3.03), The Libertines (4.03), Eefje De Visser (4.04) en velen anderen. Check de volledige lijst, tickets en meer info op hun website.