Verslag en foto's Glen Hansard in De Zwerver op 30.06 – spierballen van teddybeer

door Wouter Ollevier

Glen Hansard is een icoon in Ierland. Zijn groep The Frames wordt er tot de allergrootste bands gerekend, maar ook buiten het eiland zijn ze big. Hansard is meer dan alleen maar The Frames, sinds hij samen met Markéta Irglová The Swell Season vormde en een oscar won voor ‘Falling Slowly’ in de film ‘Once’ is het alleen maar bergop gegaan met de carrière van de Ier. Eerder dit jaar vertederde hij een tot de nok gevuld Koninklijk Circus, twee dagen terug was het gigantische Glastonbury Festival aan de beurt en gisteren stond de man dan weer in een niet eens uitverkochte De Zwerver in Leffinge. Het leek hem allemaal niet te deren, als een volleerd troubadour bespeelde hij zijn publiek eens ingetogen en dan weer in vol ornaat.

Glen Hansard
Glen Hansard
Glen Hansard
Glen Hansard
Glen Hansard
Glen Hansard
Glen Hansard
Lisa O_Neill

Verslag Wouter Ollevier, foto’s Mira De Schepper

Hansard begon de avond als ceremoniemeester. De manier waarop hij Lisa O’Neill aankondigde was een blijk van respect die je nog zelden op het gelaat van een artiest kunt ontdekken. De headliner had speciaal aangedrongen om de Noord-Ierse in het voorprogramma op te nemen en reeds snel bleek dat hij overschot van gelijk had. We hoorden een heel authentieke Ierse folkstem die het ene na het andere lied uit haar gitaar schudde. Excentriek en getormenteerd speelde ze onder meer ‘Give It Up’, een song die recht naar het hart ging. Dat de pianonummers een stuk minder op punt stonden kon niet verhinderen dat dit een geslaagde kennismaking was.

De set van Glen Hansard ving aan met de opener van zijn soloplaat ‘You Will Become’. Tien muzikanten betraden het podium en dat zorgde ervoor dat de nummers een stuk voller klonken dan op plaat. Daar waar de studioversies nu en dan wat easy listening zijn, waren de songs live heel sfeervol. Met ‘Maybe Not Tonight’ en ‘Talking With The Wolves’ volgden nog twee liedjes uit ‘Rhythm and Repose’. Haast altijd vertelde hij (grappige) anekdotes, die soms iets te uitgesponnen waren, maar er wel altijd voor zorgden dat de sfeer in De Zwerver optimaal werd. Het publiek ervoer dat het als het ware tussen de muzikanten stond. Met ‘Leave’ verkoos de Ier om voor het eerst een nummer van The Swell Season te brengen, net zoals ‘When You’re Mind’s Made Up’ klonk het bijzonder grotesk en zorgden strijkers en blazers voor een heel indrukwekkend geluid. Opmerkelijk ook was de spontaniteit en de klasse waarmee de band stond te spelen, meer dan eens mondde een song uit in het geluid van een cover. Zo passeerden The Who, Jeff Buckley en zelfs Marvin Gaye de revue.

Het optreden kende even een intermezzo toen Hansard alleen onder meer ‘Come Away To The Water’ op ukelele bracht. Tijdens het daaropvolgende ‘High Hope’ en ‘Fitzcarraldo’, een nummer van The Frames, kwam het geheel opnieuw onder stoom. Tijdens dat laatste nummer vergat de opgewonden zanger zelfs even zijn tekst.

De officieuze bisronde begon met een akelig rake versie van ‘Say It To Me Now’ en het akoestische en meerstemmige ‘Gold’. Meteen daarna was het tijd voor ‘Falling Slowly’ dat misschien wel een vrouwelijke toets miste, al was de eenzame breekbaarheid van Hansard voelbaar tot achterin de zaal. Toen Lisa O’Neill zoals ergens wel verwacht nog eens het podium betrad en het laconieke ‘Elvis I Give You Irish Stew’ inzette begon de finale pas echt. Eindigen deed de band uiteindelijk met een eresaluut aan pure Ierse muziek met het van The Dubliners geleende ‘The Alud Triangle’. Eén voor één brachten gitarist, violist en zelfs klankman frases uit deze classic. Het was een bij wijlen hilarisch en toch aangrijpend kippenvelmoment dat bleef nazinderen en de set van meer dan twee uur naar de exit begeleidde. Tijd voor een pint, klonk het bij Hansard, en zo geschiedde.

Van 13 tot 15 september organiseert De Zwerver Leffingeleuren, een driedaags festival met onder meer The Horrors, Jacco Gardner en Steak Number Eight. Klik hier voor tickets, de volledige line-up en verdere info.

Website Glen Hansard