Glints wint z’n thuismatch in DE Studio

door Jasper De Spiegeleer

Met zijn rauwe, tegen trap en grime aanleunende single ‘Bugatti’ kreeg Jan Maarschalk Lemmens alias Glints lof van heel hiphop-minnend Vlaanderen. Na passages in Istanbul en Brighton eerder deze week en het voorprogramma van Warhola in de Ancienne Belgique, speelde de Antwerpenaar gisteren een thuismatch in DE Studio.

Archieffoto van Glints door Charlotte Bidée

Na een hartelijke verwelkoming en een welgemeende ‘Antwerpen, ça va?’ werden de synths volledig opengedraaid. Glints wisselde snelle raps in zijn heerlijke Britse tongval af met van autotune doordrenkte refreinen. Een combinatie die doorheen de set terugkwam in onder andere ‘Blue eyes’ en ‘Dread’.

De verschroeiende bassen maakten na verloop van tijd plaats voor een sloom, melodisch trap-ritme doorbakken met sfeervolle synths. Jans gladde stemgeluid werd lichtjes ondersteund door autotune. Net wanneer je jezelf begon af te vragen of al die autotune een verdoezeling was van onzuivere noten, pakte Glints uit met een uitstekende cover van het duistere ‘Call out my name’ van The Weeknd en een nieuw nummer ‘Home’. Hij tastte er de grens van zijn stemgeluid af, en die bleek zeer hoog te liggen.

Het liefdesliedje ‘Tin man’ zorgde voor een ommekeer: het zachte met bas overgoten ritme bijgestaan door doffe drums evolueerde naar een verwrongen, intense beat. Daarop volgde het moment: ‘bugatti, bugatti, bugatti’ vuurde de rapper af, waarna hij van het podium sprong om een feestje te bouwen met zijn fans. Een nummer over slecht gaan kan dus ook goed klinken. Zo goed dat hij besloot het een tweede keer te brengen. Glints toonde zich een uitstekende rapper, zanger en sfeermaker – een welkome aanvulling voor de Antwerpse scene.

In DE Studio kan je binnenkort DJ Corrupted (15.06) en Alain Franco (17.06) aan het werk zien. Het volledige programma vind je op de website van de zaal.